Rosalía verheft ‘Spanglish’ tot kunst met haar nieuwe single LLYLM

Rosalía verheft ‘Spanglish’ tot kunst met haar nieuwe single LLYLM
Beeld: Cover single LLYLM

Rosalía verheft ‘Spanglish’ tot kunst met haar nieuwe single LLYLM

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ze doet het weer, de Spaanse superster Rosalía beroert het land met haar nieuwe single LLYLM. Ze zingt zowel in het Engels als in het Spaans deze keer, met elektronische en flamenco invloeden. LLYLM staat voor ‘Lie like you love me’ (Lieg alsof je me graag ziet). De video werd eerder dan de officiële première al gelekt op social media en is onderaan dit artikel te zien.

Rosalía is de Spaans/Catalaanse superster van het moment die vooral bekend werd met haar moderne interpretatie van Flamenco. Ze is nog maar 30 jaar oud maar al een tijdje wereldberoemd. In Spanje stond ze al tien keer op nummer 1 in de hitlijsten.

Deze keer brengt Rosalía een single uit waarin ze zowel in het Spaans als in het Engels te horen is. Deze combinatie noemen zo ook wel ‘Spanglish’. Dat is niet de eerste keer trouwens, want eerder werkte de zangeres al samen met wereldsterren als The Weeknd of Blinding Lights.

Spanglish is een woordspeling van Spanish en English. Het verwijst naar eender welke variatie die resulteert uit een combinatie van Spaans en Engels in dezelfde zin. De term wordt vooral gebruikt in de VS en verwijst naar een mengelmoes van woorden en grammatica van beide talen. Bijvoorbeeld: “My novia stayed at home, hermano” (Mijn vriendin bleef thuis, broer).

LLYLM heet het nieuwe nummer, of ‘Lie like you love me’ (Lieg alsof je me graag ziet). Fans van de zangeres zijn alvast in de wolken. Ze verbazen er zich over hoe hun heldin nog maar eens verschillende genres mengt. Op 19 januari liet Rosalía al eens 15 seconden horen van het nummer. Een dikke week later liet ze de volledige 3 minuten op de wereld los.

Sinds haar vorige plaat Motomami die vorig jaar nog maar verscheen, is dit de derde single die Rosalía uitbrengt. Als ze aan dit tempo verder werkt, duurt het vast niet lang tot het nieuwe album uit is. Aan jou om te oordelen of je er wat aan vindt.

Ga naar de inhoud