UPDATE-2: staking luchtverkeersleiders bij 16 vliegvelden in Spanje vanaf 30 januari gaat door

UPDATE: staking luchtverkeersleiders bij 16 vliegvelden in Spanje vanaf 30 januari gaat door
Beeld: 123rf

UPDATE-2: staking luchtverkeersleiders bij 16 vliegvelden in Spanje vanaf 30 januari gaat door

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is ons derde bericht over de staking van de luchtverkeersleiders in Spanje die vanaf 30 januari begint. Het gaat om 160 luchtverkeersleiders die werken bij 16 Spaanse vliegvelden, samen goed voor ongeveer 28 procent van het vliegverkeer. Volgens de laatste berichten op zaterdag, gaat de 24 uur durende werkonderbreking op vijf maandagen vanaf 30 januari door. Experts verwachten niet dat dit veel overlast teweeg zal brengen, ook omdat bij een staking altijd een minimale dienstverlening geëist wordt door de regering. Vluchten kunnen gewoon doorgaan, maar misschien met vertragingen, daarom zullen luchtvaartmaatschappijen ook niets zeggen over de staking. Mocht de staking op het laatste moment worden afgeblazen, dan zullen we dat direct melden.

LET OP: Er is op zondag 29 januari een nieuwe UPDATE (3) geplaatst met meer informatie: KLIK HIER

Vanaf 30 januari en op 6, 13, 20 en 27 februari (vijf maandagen achter elkaar) wordt er gestaakt bij 16 vliegvelden die worden beheerd door Saerco en Ferronats, dus niet bij alle vliegvelden in Spanje. Het gaat om de vliegvelden van Alicante-Elche (Costa Blanca), Valencia, Murcia, Sevilla, Ibiza, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma, Jerez de la Frontera, A Coruña, Castellón, Lleida, Sabadell, Vigo en Madrid-Cuatro Vientos. Bij 30 andere vliegvelden, zoals Barcelona, Madrid, Málaga en Palma de Mallorca die beheerd worden door Enaire wordt niet gestaakt.

Gevolgen?

Bij een staking wordt door de overheid altijd een minimale dienstverlening geëist. Wat deze is, is nu nog niet bekend, maar verwacht wordt dat deze hoog zal zijn omdat het hier om de veiligheid gaat. Zodra dit bekend wordt zullen we dit melden. Er zal dus wel gestaakt worden, maar dat wil niet zeggen dat vluchten geannuleerd worden (al kan dat altijd voorkomen). Het kan wel gebeuren dat er vertragingen zijn omdat er minder luchtverkeersleiders werken.

Waarom wordt er gestaakt?

In juli 2020 heeft AENA de controle over de verkeerstorens op 12 van de 46 vliegvelden in Spanje voor zeven jaar toegekend aan twee bedrijven die daar bijna 102 miljoen euro voor betaald hebben. Een eerste groep (Alicante, Valencia, Ibiza en Sabadell) ging naar Ferronats, een tweede groep (Vigo, Jerez, Sevilla, A Coruña, Madrid-Cuatro Vientos) en een derde groep (La Palma, Fuerteventura en Lanzarote) werden uitbesteed aan Saerco. Het contract van de toenmalige dochteronderneming van Ferrovial (Ferronats) bedroeg 43 miljoen terwijl Saerco 35,5 miljoen betaald heeft voor de eerste batch en 22,8 miljoen voor de tweede en derde, in totaal 58 miljoen euro.

Beide vakbonden bekritiseren nu de houding van Saerco met betrekking tot het bereiken van welke vorm van overeenkomst dan ook. Vanaf het begin zijn de voorstellen die de vertegenwoordigers in de verschillende bijeenkomsten hebben gepresenteerd belemmerd. Er zijn wel significante gemeenschappelijke punten bereikt tijdens de onderhandelingen met Ferronats. Zonder een vaste overeenkomst blijft er echter een conflict, de reden waarom de 160 luchtverkeersleiders nu zijn opgeroepen om vijf dagen te staken.

Ga naar de inhoud