Search
menu
Search

Jonge aantrekkelijke Christus op de 2024 Semana Santa poster in Sevilla zorgt voor problematiek

Jonge aantrekkelijke Christus op de 2024 Semana Santa poster in Sevilla zorgt voor problematiek
Beeld: @PasionDSevilla / X & canva.com

Jonge aantrekkelijke Christus op de 2024 Semana Santa poster in Sevilla zorgt voor problematiek

De Semana Santa (Goede Week) poster van Sevilla in 2024 heeft een hevige opschudding teweeggebracht op sociale netwerken door een Jezus te laten zien die er iets jonger en knapper uitziet dan gebruikelijk is voor deze vieringen. De Broederschap van Broederschappen en Confraterniteiten van de hoofdstad Sevilla heeft zaterdag het ontwerp onthuld en tot nu toe is het onthaal ongelijk geweest.

Een schande, Semana Santa Pride, Christus in een homosauna, grensoverschrijdend, esthetisch mooi en helemaal niet onfatsoenlijk zijn enkele van de meningen die internetgebruikers hebben geuit op het sociale netwerk X (voorheen Twitter).

Het werk, getiteld ‘Entre la multitud sólo estas tú’ (Tussen de menigte ben jij de enige), in de puurste stijl van de prestigieuze schilder Salustiano, roept de opstanding van Christus op en weerspiegelt het verlichtende deel van de Semana Santa. Het beeld toont een zeer jonge opgestane Christus, licht bedekt vanaf het middel en met het gezicht van zijn zoon Horacio die model heeft gestaan.

“Mijn Christus is jong en mooi. Jong, als metafoor voor zuiverheid: zo is de Maagd Maria in de kunstgeschiedenis vaak afgebeeld, bijna als een tiener. En mooi, omdat, ik verwijs naar Plato, schoonheid en goedheid hetzelfde zijn”, zegt Salustiano. “Toen me werd gevraagd de Goede Week-poster te maken, was ik geneigd Jezus Christus liggend voor te stellen, maar dat idee verwierp ik al snel. Ik realiseerde me dat mijn werk altijd aan de meest kalme en verlichte kant van het leven en de dingen heeft gestaan”, zei de postermaker nadat hij het werk onthulde.

Op de poster zijn twee zeer representatieve elementen van de Goede Week in Sevilla: de doek van de Christus van de Uitputting van de Broederschap van de Puppy en de kronen van de Christus van de Liefde. De schilder had alle broederschappen van de stad willen eren op de poster, maar dat was niet mogelijk.

Problematiek

De presentatie van de Goede Week-poster heeft in Sevilla gezorgd voor een botsing tussen conservatieve en moderne opvattingen. Het debat weerspiegelt de spanning in de Spaanse samenleving tussen oude traditionele waarden versus een meer open en moderne visie. De Goede Week blijft een belangrijk onderdeel van de Spaanse identiteit, maar de invulling ervan verandert met de tijd.

Aan de ene kant staan traditionalisten en behoudende katholieken die vinden dat de afbeelding van Christus op de poster ongepast en zelfs godslasterlijk is. Zij stellen dat het niet strookt met de traditionele iconografie en te provocerend is.

Aan de andere kant staan meer progressieve en moderne stemmen die vinden dat de kunstenaar de vrijheid moet hebben om dit soort grensverleggende werken te maken. Zij zien geen probleem met een jeugdige en aantrekkelijke Christus die meer eigentijds is.

Ga naar de inhoud