Search
menu
Search

Hoge temperaturen en zonnig weer houden aan tot half februari in Spanje

Hoge temperaturen en zonnig weer houden aan tot half februari in Spanje
Beeld: via canva.com

Hoge temperaturen en zonnig weer houden aan tot half februari in Spanje

Spanje zal de komende weken genieten van uitzonderlijk warm en zonnig weer voor deze tijd van het jaar, met temperaturen die meer lijken op die in april of mei. Volgens het Spaanse weerdienst AEMET zullen de hoge temperaturen en het lenteweer aanhouden tot half februari. Eigenlijk is dat dus een verlengde van de laatste twee weken van januari. Is de winter nu al voorbij in Spanje of is deze op veel plaatsen niet eens begonnen?

De temperatuur in Spanje ligt in februari gemiddeld tussen de 10 en 15 graden overdag. Dit jaar worden echter temperaturen verwacht die tot 10 graden hoger liggen dan normaal, met maxima die kunnen oplopen tot 25 graden of meer op sommige plaatsen.

De oorzaak van deze uitzonderlijke warmte is de aanwezigheid van hogedrukgebieden boven het land, die zorgen voor veel zonneschijn en weinig bewolking en neerslag. Volgens de AEMET zullen deze omstandigheden aanhouden tot minstens half februari.

Pas tegen het einde van de maand wordt een geleidelijke daling van de temperaturen verwacht, maar deze zullen waarschijnlijk nog altijd hoger liggen dan gemiddeld. Vooral ’s nachts en in de vroege ochtend kunnen in de bergen wel vorst en lichte nachtvorst optreden.

Behalve hoge temperaturen brengt het hogedrukgebied ook droog en zonnig weer met zich mee. Er wordt de komende weken nauwelijks neerslag verwacht in het grootste deel van Spanje. Enkel in het noorden en noordwesten is er kans op wat lichte en verspreide regenbuien, maar ook daar zullen de hoeveelheden miniem zijn. Ook in de bergen worden geen grote sneeuwval verwacht de komende weken.

Een uitzonderlijke winter

De zeer zachte winter in Spanje staat niet op zichzelf. Grote delen van West-Europa kennen al een uitzonderlijk warme en droge winter, met temperaturen die tot 5 graden boven de seizoensnorm liggen.

Volgens klimatologen is de opwarming van de aarde deels verantwoordelijk voor deze extreem zachte temperaturen, maar spelen ook natuurlijke schommelingen in het weer een rol.

Door toeval kunnen bepaalde weersomstandigheden samenkomen die zorgen voor aanhoudend stabiel en zonnig winterweer. Dit lijkt nu het geval te zijn boven West-Europa. Het is moeilijk te voorspellen hoelang deze situatie nog zal aanhouden.

De warmte en droogte kunnen verschillende gevolgen hebben. Zo lijden sommige wintersportgebieden onder een gebrek aan sneeuw. Ook de natuur kan ontregeld geraken, met een vroeg voorjaar tot gevolg waardoor planten en dieren eerder uit hun winterslaap ontwaken.

Daarnaast verhoogt de kans op bosbranden en kunnen rivieren en waterreservoirs lijden onder de aanhoudende droogte. Ook de landbouw kan hinder ondervinden wanneer gewassen te vroeg uitlopen.

Ga naar de inhoud