Search
menu
Search

Nieuwe toeristentrein in de Pyreneeën van Huesca: Expreso de Canfranc

Nieuwe toeristentrein in de Pyreneeën van Huesca: Expreso de Canfranc
Beeld: foto: Alberto Paz / ALSA

Nieuwe toeristentrein in de Pyreneeën van Huesca: Expreso de Canfranc

In de zomer van 2024 zal de eerste grote toeristentrein van Aragón het Pyreneeën-gebergte doorkruisen, zodra de spoorlijn tussen Huesca en Canfranc, die momenteel gesloten is voor verbeteringswerkzaamheden aan de infrastructuur, weer wordt geopend. De ‘Expreso de Canfranc’ trein zal een belangrijke toeristische attractie kunnen worden tussen het dorp Sabiñánigo, via Jaca naar Canfranc waar in 2023 het nieuwe hotel in het oude treinstation werd geopend.

De trein zal drie keer per dag (heen en terug) rijden tussen Sabiñánigo en Canfranc, met tussenstops in Jaca, Castiello en Villanúa (zie kaart onderaan dit artikel). De reis zal ongeveer een uur duren. Reizigers kunnen op elk station in- of uitstappen. De terugreis is open, dus reizigers kunnen de trein en route vrij gebruiken gedurende de dag.

De nieuwe toeristentrein wordt geëxploiteerd door ALSA in de maanden juni, juli en september. Het project wordt ondersteund door de regionale overheid van Aragón, de gemeenschap Alto Valle del Aragón en de Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

De treindienst is afgestemd op bus- en treinverbindingen van/naar Huesca en Zaragoza, om de interconnectiviteit en duurzaam toerisme naar de regio te bevorderen. Het brengt toeristen naar een van de populairste bestemmingen in de regio: de vallei van de Aragón rivier en Canfranc.

De trein bestaat uit een gerestaureerde stoomlocomotief uit de jaren 50, de enige in zijn soort in Spanje. Er zijn ook vier gerestaureerde passagiersrijtuigen uit de jaren 30 en een bagagewagon voor fietsen. Er is plaats voor 250 reizigers per rit.

De route van de toeristentrein

De ‘Expreso de Canfranc’, zoals de dienst wordt genoemd, volgt een spectaculair traject door de vallei van de Aragón rivier naar het spoorwegknooppunt Canfranc, met het nieuwe Barceló hotel in het voormalige station. De treinreis voert door ruig terrein met de vallei van de Aragón rivier als heldere hoofdrolspeler. Reizigers kunnen onderweg uitstappen bij tussenstops als Jaca, Castiello en Villanúa om van de omgeving te genieten of deel te nemen aan geplande activiteiten in de dorpen.

Startpunt is Sabiñánigo

Sabiñánigo ligt in de comarca Alto Gállego, aan de voet van de Pyreneeën. Het dorp heeft ongeveer 9.000 inwoners. Sabiñánigo is een populaire bestemming voor wintersporters. In de winter zijn er in de omgeving verschillende skigebieden te vinden, zoals Formigal, Panticosa en Candanchú. In de zomer zijn er ook veel mogelijkheden voor outdoor activiteiten, zoals wandelen, fietsen en paardrijden. Het treinstation van Sabiñánigo ligt aan de lijn Huesca – Canfranc. Er zijn dagelijks meerdere treinen die het dorp verbinden met Huesca, Zaragoza en Madrid.

Tussenstop in Jaca

Jaca ligt in de vallei van de rivier de Aragón, aan de voet van de Pyreneeën. De stad is de hoofdstad van de comarca Jacetania en heeft ongeveer 13.000 inwoners. Jaca is een populaire toeristische bestemming, vanwege de prachtige omgeving en de vele historische bezienswaardigheden. De stad heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum, met een 16e-eeuws fort (Ciudadela), een kathedraal en een aantal andere kerken. Ook zijn er in de omgeving van Jaca veel interessante monumenten te vinden, zoals het klooster van San Juan de la Peña. Het treinstation ligt aan de spoorlijn Zaragoza-Canfranc, die de Spaanse stad Zaragoza met de Franse stad Pau verbindt.

Eindpunt is Canfranc

Canfranc ligt in de Pyreneeën, op een hoogte van 1040 meter. Canfranc is vooral bekend om zijn oude treinstation, dat in 1928 werd geopend als onderdeel van de Transpirenaica. Het station is een prachtig voorbeeld van Art Nouveau-architectuur en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Canfranc. In 2023 werd in Canfranc een nieuw hotel geopend, het Hotel Canfranc Estación. Het hotel is gevestigd in het oude stationsgebouw, dat na jaren van verval is gerestaureerd. Het hotel biedt een unieke ervaring, waarbij gasten kunnen genieten van de sfeer van het oude station, dat tevens het eindpunt is van de Expreso de Canfranc.

Ga naar de inhoud