Het binnenland van de provincie Málaga verliest steeds meer inwoners

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) gaat het niet goed met de dorpen die gelegen zijn in het binnenland, dus weg van de kust, in de provincie Málaga. Tussen 2006 en 2016 zijn er 54 dorpen die hun inwoneraantal zagen dalen waarbij de meeste dorpen die inwoners verliezen te vinden zijn in de comarca Serranía de Ronda maar ook in de Axarquía en Guadalhorce regio’s. Het lijkt erop dat niemand meer in het binnenland van de populaire provincie wil wonen en iedereen naar de kust en grote steden trekt en er dus steeds meer ontvolking plaatsvindt.

70% van de bevolking van de provincie Málaga is te vinden in slechts acht gemeenten. Meer dan de helft van de provincie zag de laatste tien jaar het aantal inwoners dalen waarbij er 54 gemeenten zijn die in 2016 minder inwoners hadden dan in 2006. Een van de uitzonderingen daarop is het dorp Atajate in de Serranía de Ronda streek waar het aantal inwoners steeg van 142 naar 171 personen. De comarca Serranía de Ronda is echter nog steeds het gebied in het binnenland van de provincie Málaga waar de dunstbevolkte dorpen te vinden zijn.

Kleine dorpen

Er zijn in de provincie Málaga 16 dorpen te vinden waar minder dan 500 mensen wonen, 13 daarvan liggen in de comarca Serranía de Ronda terwijl de overige 3 te vinden zijn in de comarca Axarquía. Er zijn daarnaast 7 dorpen die minder dan 300 inwoners hebben, te weten Alpandeire, Cartajima, Faraján, Júzcar, Parauta, Salares en Atajate. 27% van alle gemeenten in de binnenlanden van Málaga heeft minder dan 1.000 inwoners.

Axarquía

De regio Axarquía is populair bij veel buitenlanders en ook bij de Spanjaarden en zag het aantal inwoners de laatste 10 jaar stijgen maar niet in het binnenland, wel langs de kust zoals in Nerja, Maro of Vélez Málaga, op dit moment de derde grote stad van de provincie na de stad Málaga en Marbella. Het gebrek aan werk in dorpen in het binnenland, de moeilijk te berijden wegen (zeker als je dat elke dag moet doen met de vele bochten) en de ingewikkelde geografie hebben ervoor gezorgd dat veel inwoners naar de kustplaatsen zijn vertrokken waar het aantal inwoners de laatste 10 jaar alleen maar is gestegen.

Guadalhorce

Iets soortgelijks is ook aan de hand in de Guadalhorce regio waar veel dorpen hun inwoneraantallen zagen dalen maar andere dorpen die dichterbij de kust gelegen zijn zoals Cártama, Coín, Alhaurín de la Torre en Alhaurín el Grande het aantal inwoners weer zagen stijgen.

Buitenlanders

Wat wel opvalt is dat in veel landelijk gelegen dorpen het aantal buitenlandse ingeschreven inwoners is gestegen, niet in enorme aantallen maar wel meer dan 10 jaar geleden. Met name de Britten, Scandinaviërs, Belgen en Nederlanders zijn goed vertegenwoordigt. Het aantal Spanjaarden wat in die dorpen woont is echter steeds meer afgenomen de laatste 10 jaar.

Provincie

Málaga stad is net zoals andere aan de kust gelegen plaatsen de dans van de ontvolking ontsprongen en er zijn alleen maar inwoners bijgekomen. 70% van alle inwoners van de provincie Málaga is te vinden in slechts acht gemeenten zijnde Málaga, Benalmádena, Estepona, Fuengirola, Marbella, Mijas, Torremolinos en Vélez Málaga. Op 1 januari 2016 had de provincie Málaga een totaal van 1.629.298 inwoners, een 9,2% meer dan op 1 januari 2006.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.