Februari sluit af met storm Jorge op het vasteland en calima op de canarias (2020)

Februari sluit af met storm Jorge op het vasteland en calima op de canarias
Beeld: 123rf

Februari sluit af met storm Jorge op het vasteland en calima op de canarias (2020)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals het er nu naar uitziet en volgens de voorspellingen van de Spaanse weerdienst Aemet zal dit weekend storm Jorge ervoor zorgen dat het gaat regenen, dat er harde windvlagen zijn, dat er kans is op sneeuw en dat de temperaturen flink zakken in het noorden en noordwesten van het Spaanse vasteland en op de Balearen eilanden. De Canarische Eilanden krijgen echter opnieuw te maken met de calima.

Februari zal op veel plaatsen in Spanje afsluiten en maart beginnen met slecht weer. Dat zal aanhouden tot dinsdag volgens een woordvoerder van de Aemet . Dit slechte weer of storm heeft de naam ‘Jorge’ gekregen en is afkomstig vanuit Ierland. 

Langs de kust van Galicië geldt een oranje weeralarm vanwege een hevige zee met hoge golven en windvlagen van meer dan 100 km/uur. Er is een geel weeralarm afgegeven voor de regio’s Asturië, Cantabrië en delen van het noorden van Castilië en León. Dit is dan vanwege de harde windvlagen van meer dan 80 km/uur. Het slechtere weer zal zaterdag het noordwesten en noorden van Spanje bereiken.

Langs de Middellandse Zeekust worden, behalve in het noordoosten van Spanje, in de provincie Gerona, geen problemen verwacht met storm ‘Jorge’. Wel kan de zee erg wild worden bij de Balearen eilanden en kunnen de temperaturen op veel plaatsen flink zakken waarbij er gesproken wordt over dalingen tot 10 graden minder.

Canarische Eilanden

Na een problematisch weekend een week geleden lijkt het erop dat de calima zandstorm weer naar de Canarische Eilanden zal komen dit weekend. Vanaf zaterdag 29 februari keert de sirocco wind, die bij de Canarische Eilanden calima wordt genoemd, terug naar de eilanden archipel.

Volgens de experts van het Barcelona Dust Forecast Center keert de zandstorm weliswaar terug naar de Canarische Eilanden maar is er sprake van vele malen minder fijn woestijnzand in de lucht. Dat is compleet anders dan zeven dagen geleden toen de calima het vliegverkeer plat legde en het carnaval op veel plaatsen geannuleerd moest worden.

Overigens heeft men op het vasteland van Spanje ook te maken met fijn woestijnzand afkomstig van Afrika maar dan in mindere mate dan op de Canarische Eilanden. HIeronder recente foto’s van Torrevieja.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.