Februari sluit af met storm Jorge op het vasteland en calima op de canarias

Februari sluit af met storm Jorge op het vasteland en calima op de canarias
Beeld: 123rf

MADRID – Zoals het er nu naar uitziet en volgens de voorspellingen van de Spaanse weerdienst Aemet zal dit weekend storm Jorge ervoor zorgen dat het gaat regenen, dat er harde windvlagen zijn, dat er kans is op sneeuw en dat de temperaturen flink zakken in het noorden en noordwesten van het Spaanse vasteland en op de Balearen eilanden. De Canarische Eilanden krijgen echter opnieuw te maken met de calima.

Februari zal op veel plaatsen in Spanje afsluiten en maart beginnen met slecht weer. Dat zal aanhouden tot dinsdag volgens een woordvoerder van de Aemet. Dit slechte weer of storm heeft de naam ‘Jorge’ gekregen en is afkomstig vanuit Ierland. 

Langs de kust van Galicië geldt een oranje weeralarm vanwege een hevige zee met hoge golven en windvlagen van meer dan 100 km/uur. Er is een geel weeralarm afgegeven voor de regio’s Asturië, Cantabrië en delen van het noorden van Castilië en León. Dit is dan vanwege de harde windvlagen van meer dan 80 km/uur. Het slechtere weer zal zaterdag het noordwesten en noorden van Spanje bereiken.

Langs de Middellandse Zeekust worden, behalve in het noordoosten van Spanje, in de provincie Gerona, geen problemen verwacht met storm ‘Jorge’. Wel kan de zee erg wild worden bij de Balearen eilanden en kunnen de temperaturen op veel plaatsen flink zakken waarbij er gesproken wordt over dalingen tot 10 graden minder.

Canarische Eilanden

Na een problematisch weekend een week geleden lijkt het erop dat de calima zandstorm weer naar de Canarische Eilanden zal komen dit weekend. Vanaf zaterdag 29 februari keert de sirocco wind, die bij de Canarische Eilanden calima wordt genoemd, terug naar de eilanden archipel.

Volgens de experts van het Barcelona Dust Forecast Center keert de zandstorm weliswaar terug naar de Canarische Eilanden maar is er sprake van vele malen minder fijn woestijnzand in de lucht. Dat is compleet anders dan zeven dagen geleden toen de calima het vliegverkeer plat legde en het carnaval op veel plaatsen geannuleerd moest worden.

Overigens heeft men op het vasteland van Spanje ook te maken met fijn woestijnzand afkomstig van Afrika maar dan in mindere mate dan op de Canarische Eilanden. HIeronder recente foto’s van Torrevieja.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.