De oorsprong van de naam Torremolinos

Waar heeft de kustplaats Torremolinos zijn naam aan te danken?
Beeld: Turismo Torremolinos

De oorsprong van de naam Torremolinos

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De kustplaats Torremolinos gelegen aan de Costa del Sol in de provincie Málaga is bij de Nederlandse en Belgische toerist bekend als een drukke en gezellige badplaats. Wat veel mensen echter niet weten is waar de naam Torremolinos vandaan komt. Daarom een korte uitleg van de betekenis van de naam van deze populaire badplaats.

De plaats die nu bekend staat als Torremolinos heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot aan de prehistorie maar daar gaan we het nu niet over hebben. Wat we wel willen uitleggen is de naam van de gemeente en waar die vandaan komt. De naam heeft alles te maken met de molens en de aanvallen vanuit zee.

De eerste keer dat de naam Torremolinos geschreven ergens verschijnt is in het jaar 1748, op een kaart van politicus Riojan, markies de la Ensenada. De naam verwijst naar het grote aantal watermolens dat langs de kust te vinden was. Ook wordt de uitkijktoren vermeld. De watermolens werden gebruikt voor de maalindustrie.

De enige molen die nu nog te zien is, is de gerestaureerde Molino de Inca en diverse resten van andere molens zoals die van de Molino de Batán, Molino del Moro en Molino de Cea.

In de tijd van de Moorse bezetting kreeg deze plaats de naam Molina. Nadat de Katholieke Koningen het land hadden veroverd besloot men een verdedigingstoren te bouwen om de aanvallen vanuit Afrika te voorkomen. Die toren werd gebouwd rond 1300 en kreeg de naam Torre de los Molinos en enkele jaren later de naam Pimentel, de naam van een in die tijd bekende generaal.

De toren is 12 meter hoog en bestaat uit twee verdiepingen met gaten van waaruit men niet alleen de zee en de kust in de gaten kon houden maar ook eventueel kon schieten als dat nodig was.

Torremolinos dankt zijn naam aan deze toren maar ondanks de geschiedenis van deze voor de stad zo belangrijke toren, bevindt de toren zich in een slechte staat en is zowel de buiten- als de binnenkant zwaar beschadigd. De toren, is gelegen aan de Cuesta del Tajo richting het Bajondillo strand en is dus op dit moment niet te bezoeken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.