De oorsprong van de naam Torremolinos

Oeps ... foto ontbreekt!

De oorsprong van de naam Torremolinos

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De kustplaats Torremolinos gelegen aan de Costa del Sol in de provincie Málaga is bij de Nederlandse en Belgische toerist bekend als een drukke en gezellige badplaats. Wat veel mensen echter niet weten is waar de naam Torremolinos vandaan komt. Daarom een korte uitleg van de betekenis van de naam van deze populaire badplaats.

De plaats die nu bekend staat als Torremolinos heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot aan de prehistorie maar daar gaan we het nu niet over hebben. Wat we wel willen uitleggen is de naam van de gemeente en waar die vandaan komt. De naam heeft alles te maken met de molens en de aanvallen vanuit zee.

De eerste keer dat de naam Torremolinos geschreven ergens verschijnt is in het jaar 1748, op een kaart van politicus Riojan, markies de la Ensenada. De naam verwijst naar het grote aantal watermolens dat langs de kust te vinden was. Ook wordt de uitkijktoren vermeld. De watermolens werden gebruikt voor de maalindustrie.

De enige molen die nu nog te zien is, is de gerestaureerde Molino de Inca en diverse resten van andere molens zoals die van de Molino de Batán, Molino del Moro en Molino de Cea.

In de tijd van de Moorse bezetting kreeg deze plaats de naam Molina. Nadat de Katholieke Koningen het land hadden veroverd besloot men een verdedigingstoren te bouwen om de aanvallen vanuit Afrika te voorkomen. Die toren werd gebouwd rond 1300 en kreeg de naam Torre de los Molinos en enkele jaren later de naam Pimentel, de naam van een in die tijd bekende generaal.

De toren is 12 meter hoog en bestaat uit twee verdiepingen met gaten van waaruit men niet alleen de zee en de kust in de gaten kon houden maar ook eventueel kon schieten als dat nodig was.

Torremolinos dankt zijn naam aan deze toren maar ondanks de geschiedenis van deze voor de stad zo belangrijke toren, bevindt de toren zich in een slechte staat en is zowel de buiten- als de binnenkant zwaar beschadigd. De toren, is gelegen aan de Cuesta del Tajo richting het Bajondillo strand en is dus op dit moment niet te bezoeken.

Ga naar de inhoud