Het beroep van een stierenvechter is volgens het Hooggerechtshof geen kunst

Het beroep van een stierenvechter is volgens het Hooggerechtshof geen kunst
Beeld: Pixabay

Het beroep van een stierenvechter is volgens het Hooggerechtshof geen kunst

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BADAJOZ – De Hooggerechtshof heeft gesproken. Het beroep of werk van een stierenvechter in Spanje wordt niet gezien als kunst of een kunstwerk. De reden daarvoor is dat een ‘torero’ niets objectiefs creëert en vanwege het gebrek van een originele artistieke intellectuele creatie die met precisie en objectiviteit kan worden geïdentificeerd.

Het Hooggerechtshof in Spanje heeft vastgesteld dat het werk van een stierenvechter, vanaf het moment dat de stier de ring van een stierenarena betreedt tot het moment waarop dat eindigt met de dood van een stier, niet kan worden geregistreerd als een werk dat het voorwerp is van intellectueel eigendom.

Het is volgens het Tribunal Supremo namelijk niet mogelijk nauwkeurig en objectief te identificeren of het stierengevecht bestaat uit een originele artistieke creatie van de stierenvechter.

Het Hooggerechtshof moest deze uitspraak doen omdat de stierenvechter Miguel Ángel Perea in hoger beroep was gegaan tegen een afgewezen inschrijving in het register van intellectuele eigendom van een ‘kunstwerk’ getiteld:

Faena de dos orejas con petición de rabo al toro Curioso nº94, de peso 539 kilos, nacido en febrero de 2010 ganadería Garcigrande Feria de San Juan de Badajoz, día 22 de junio de 2014.

Het Registro de la Propiedad Intelectual de Extremadura keurde deze inschrijving of registratie van een door hem uitgevoerde stierengevecht af waarna de stierenvechter een rechtszaak startte tegen het BUreau van Intellectuele Eigendom van de autonome regio Extremadura.

De stierenvechter in kwestie meent namelijk dat het stierenvechten een kunst is en de taak of het werk van een stierenvechter een artistieke manifestatie als een kunstwerk is. Volgens de stierenvechter is zijn werk een originele artistieke creatie maar het Hooggerechtshof ziet dat dus niet zo.

Het Spaanse Hooggerechtshof baseert zich onder andere op de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Deze impliceert dat het concept van kunst of kunstwerk het samenkomen van twee elementen is: 

Een origineel object dat een intellectuele creatie van de auteur vormt en de beschouwing van kunst of een kunstwerk is voorbehouden aan de elementen van een intellectuele en artistieke creatie die met voldoende precisie en objectiviteit geïdentificeerd moet kunnen worden.

Ga naar de inhoud