Spanje is het land met de meeste spam-telefoontjes

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje is het land met de meeste spam-telefoontjes

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft de eer om op de eerste plaats te staan op een lijst van grote wereldlanden als het gaat om spam-telefoontjes. Het aandeel spam oproepen is 24% waarbij vermeld wordt dat men in Spanje gemiddeld 9 keer per maand een spam-telefoontje ontvangt.

Uit een onderzoek van Hiya is gebleken dat Spanje op de eerste plaats staat op een lijst met landen als Frankrijk, Italië, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië als het gaat om spam-telefoontjes of ongewenste (anonieme) telefoontjes. Dit soort telefoontjes of oproepen wordt in het onderzoek ‘robocalls’ genoemd omdat het vaak om ‘robots’ of computers gaat die willekeurig mensen om verschillende redenen bellen.

Volgens Hiya en de ‘Global Robocall Radar 2018’ heeft Spanje het grootste probleem met spam-telefoontjes met een percentage van 24%. Als tweede op de lijst staat Groot Brittannië met 22% gevolgd door Italië met 21%, Frankrijk met 20%, Argentinië en de Verenigde Staten met 10%, Mexico, Brazilië en Chili met 9% en Australië met 6%.

Het gaat bij de ‘robocalls’ in principe vaak over een vorm van fraude (scam) zoals Bankrekening fraude, virtuele kidnapping, kredietkaartfraude en de Wangiri fraude (lees verder voor uitleg).

Spanje

In het geval van Spanje is het maandelijkse ‘scam’ of fraude 24% en ontvangt de telefoongebruiker gemiddeld 9 spam-telefoontjes per maand. In 27% van de gevallen gaat het om een ‘general scam’, in 26% van de gevallen om een ‘telemarketeer’, 25% om ‘scam or fraud’, 13% om ‘extortion’ en in 6% van de gevallen om ‘debt collector’ spam-telefoontjes (in de Engelse termen).

Wangiri

De meest voorkomende spam-telefoontjes of ‘scams’ in Spanje zijn de ‘Wangiri scams’. Deze is afkomstig uit West Afrikaanse landen waarbij seconden nadat de telefoon is opgenomen de beller ophangt waarna de oplichters een bericht achterlaten waarin wordt aangedrongen dringend terug te bellen naar een buitenlands onbekend nummer omdat men zogenaamd een loterijprijs heeft gewonnen of dat er een ziek familielid is. Als het slachtoffer terugbelt worden enorme kosten in rekening gebracht.

Bank

Bij de ‘bank account scam’ doen de oplichters zichzelf voor als bankmedewerkers die informatie moeten checken zoals de kredietkaartgegevens of pincode. Door handig in te praten op de slachtoffers kunnen de oplichters zo gevoelige bankinformatie achterhalen en toegang krijgen tot de bankrekening van het slachtoffer.

Ontvoering

Een andere scam die niet op de lijst staat maar veel voorkomt in Spanje is de virtuele ontvoering waarbij men om losgeld vraagt. De oplichters bellen iemand op met de mededeling dat ze de partner, zoon of dochter hebben ontvoerd waarbij een andere oplichter op de achtergrond vaak angstige geluiden maakt. De slachtoffers wordt gevraagd om een losgeld.

Windows

Op de website van de Spaanse Consumentenbond OCU wordt gesproken over een toename van een fraude die veel voorkomt in Spanje, de persoon die belt van Windows (Microsoft). Daarbij wordt, vaak in gebrekkig Engels of Spaans, aangegeven dat het slachtoffer een probleem heeft met de Windows programma’s op de Microsoft computer. Zij kunnen echter helpen met het probleem op te lossen maar daar moet wel voor betaald worden. Uiteraard is dit nep of een ‘scam’ en men moet zeker niet meewerken.

Ga naar de inhoud