Vrouwelijke Policía Nacional agenten willen dezelfde lengte als het leger en Guardia Civil

Vrouwelijke Policía Nacional agenten willen dezelfde lengte als het leger en Guardia Civil
Beeld: Policía Nacional / Twitter

Vrouwelijke Policía Nacional agenten willen dezelfde lengte als het leger en Guardia Civil

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De vrouwelijke agenten van de Policía Nacional ofwel de Nationale politie zijn niet tevreden. Dat heeft alles te maken met de minimale lengte van de agenten die standaard in het blauw gekleed gaan. Deze is namelijk langer dan bij de collega’s van het leger en de Guardia Civil politie.

De vakbond van de politieagenten SUP heeft aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om de minimale lengte van vrouwelijke agenten van de Policía Nacional met 5 centimeter te verlagen.

In het jaar 2006 werd bepaald dat de minimale lengte voor vrouwelijke kandidaat-agenten van de Nationale Politie 160 centimeter (1.60 meter) was. Dat was toen 5 centimeter minder dan de 165 centimeter (1.65 meter) die al sinds het jaar 1995 gold.

Maar de minimale lengte voor vrouwelijke militairen van het Spaanse leger (Fuerzas Armadas) en agenten van de Guardia Civil politie is 155 centimeter (1.55 meter), 5 centimeter minder dan de 160 centimeter (1.60 meter)-eis van de Policía Nacional.

En dat mag eigenlijk niet want in 2019 heeft het Europese Hof van Justitie verklaard dat iemand niet zomaar afgekeurd mag worden als kandidaat-agent vanwege haar of zelfs zijn lengte.

Daarom wil of beter gezegd eist de Sindicato Unificado de Policía (SUP) vakbond dat de minimale lengte-eis met 5 centimeter verlaagd wordt van 160 cm naar 155 cm, 1.55 meter dus. Daarmee zit die minimale lengte op dezelfde lijn als die van het leger en de Guardia Civil.

Wist je dat de minimale lengte van agenten in België 1.52 meter is terwijl dat ooit had moeten veranderen naar 1.60 meter maar dat door de Belgische Ministerie van Binnenlandse Zaken toch niet werd ingevoerd? En wist je dat de Nederlandse politie geen minimale lengte-eis meer heeft?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.