Het alweer elfde festival van de slechte film ‘Cutrecon’ in Madrid

Het alweer elfde festival van de slechte film ‘Cutrecon’ in Madrid
Beeld: Canva & Cutrecon (logo)

Het alweer elfde festival van de slechte film ‘Cutrecon’ in Madrid

MADRID – Afgelopen weekend vond in Madrid een bijzonder festival plaats in cinema Complutense, la Cineteca, Cines Paz en het Palacio de Hielo. Het festival van de slechte cinema . Waarom men daar in godsnaam een kaartje voor zou kopen, vraagt u zich af? Omdat slechte cinema vaak zo een graad van ontevredenheid veroorzaakt, dat het net weer plezierig wordt ons daarin te wentelen. Vooral in groepsverband.

Om het doel van het festival Cutrecon in Madrid goed te begrijpen, is het nodig te weten wat het bijzonder vaak gebruikte Spaanse ‘cutre’ betekent. Letterlijk verwijst het naar ‘arm, onverzorgd, vuil of van slechte kwaliteit’. Een dronkelap in de straat kan bijvoorbeeld cutre zijn, maar ook een slecht gemaakte horrorfilm of een joggingsbroek in een chique restaurant. Vaak staat het woord ook in oppositie met dat andere typisch Spaanse ‘pijo’, dat zoveel betekent als ‘chique, snobistisch’.

Op het Cutrecon festival probeert men een antwoord te vormen op de leegloop van de cinema’s als gevolg van de Streaming platforms. Volgens de organisatoren krijgt een slechte film pas echt een hogere dimensie als die in gemeenschap bekeken wordt. Het gaat er om dat de toeschouwers voor een keer een actief publiek kunnen zijn. Op Cutrecon is het OK om luidop je ongenoegen te uiten of de makers uit te schelden. Wat alleen thuis op de bank een marteling zou kunnen zijn, wordt op deze manier plots een groot plezier.

Dit jaar werd er een combinatie van gevechtsfilms, science-fiction, horror en amateurfilms getoond. Zo was er bijvoorbeeld Dunyayi Kurtaran Adam (1982), meer bekend als de Turkse Star Wars, Dangerous Men (2005) of de Power Rangers (2005). Cutrecon is het enige cinema festival dat opschept met zo een barslechte selectie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.