Algo de España – deel 131: Spanje terug in de tijd: Overal hingen varkenspoten

Algo de España – deel 131: Spanje terug in de tijd: Overal hingen varkenspoten
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 131: Spanje terug in de tijd: Overal hingen varkenspoten

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Als ergens varkensvlees gegeten wordt dan is het wel in Spanje. Ik weet nog toen ik 27 jaar geleden voor het eerst bij mijn ‘ Spaanse familie’ kwam. Ik sprak nog geen woord Spaans, ik probeerde het zo snel mogelijk te leren op de makkelijkste manier.

Nou dat is in ieder geval gelukt, kijk maar naar mijn super-lesmethode haha. Die is alleen geschikt voor alle leeftijden die Snel en Supergoed Spaans willen leren op de makkelijkste en leukste manier.

Terug in de tijd

Maar daar gaat het nu niet over. Toen ik hier dus 27 jaar geleden kwam, toen dacht ik echt. Jeee waar ben ik nu weer beland. In een oude mega grote boerderij in zo´n typisch wit Kolonisten dorpje woonden mijn schoonouders (mis suegros). Via buiten liep je naar de badkamer of naar de ene keuken of naar een andere keuken. Een golfplaat als dakje en overal in de schuur hingen worsten en varkenspoten.

Gebarentaal kan altijd

Met handen en voeten werd alles uitgelegd, pfff drama. Zo gauw mogelijk maar Spaans leren. Overal hingen briefjes opgeplakt, kranten, woordenboeken (toen had je nog geen google), televisie met mijn woordenboek erbij. Zo snel mogelijk Spaans leren.

En nu zeg ik iets in het Spaans

Ik weet nog de eerste keer dat ik echt Spaans ging praten, ik oefende het zinnetje in mijn hoofd en toen dacht ik, wat kan mij het schelen, ik zeg het gewoon. Kijken wat er gebeurd. En ik zei iets in het Spaans en de Spaanse die tegenover mij zat blikte of bloosde niet en gaf gewoon antwoord. Maar ik had zoiets van WAAAAUUUUWW ze snapt wat ik zeg. Dit is zo cool. En vanaf toen ging het snel.

La Matanza

Maar we hadden het over varkens. Als je bij ons gemeentehuis (el ayuntamiento) komt dan zie je een map staan ‘matanza‘ daarin zitten de verleende vergunningen aan onze buurtbewoners die een varkentje willen slachten, meestal begin december. 

Een varkentje die ze liefdevol een jaar lang hebben vetgemest. Gewoon achter in de tuin wordt er geslacht. Er komt minimaal 10 man al vroeg in de ochtend helpen om al het vlees klaar te maken.

Samen maken we worsten

Houtvuurtje wordt er gemaakt. Veel vlees eten van het varken natuurlijk en ´s morgens vroeg al bier drinken. Vrouwen met schorten die meterslange worsten maken. Mannen die spareribs, karbonades hakken. En natuurlijk de heerlijke hammen. Ik heb er geen problemen mee, want de gezinnen eten er het hele jaar van.

El jamón de Extremadura

Extremadura is beroemd om zijn heerlijk jamón ibérico. Een 7,5 kilo varkenspoot in de traditionele houder staat bij ons op de aanrecht. Zo lekker even wat ham eraf snijden. Een tijd geleden stuurde een cursist een foto van een pakje uit de Albert Heijn met de tekst:

Tip/Weetje: Extremadura, de malse ham van het zuivere Spaanse Duroc-varken, minimaal 15 maanden traditioneel gerijpt en gedroogd. 

Rekken met varkenspoten

Nou en die varkenspoten zag je dus vroeger overal in ons dorp in elke schuur hangen. Tegenwoordig vinden de Spanjaarden het ook wel makkelijk om alles in de supermarkten te kopen. Tja en als je dan die ouderen hier uit ons dorp hoort. “Pfff de jeugd van tegenwoordig die heeft het maar makkelijk. Vroeger moesten we hard werken, overal eten zoeken, slachten en alles zelf verbouwen met ons ezeltje.”

Gelukkig gaan we vooruit in de tijd, maar hoeveel jaar we nu nog terug in de tijd zijn vergeleken met Nederland, daarover volgende keer meer. Als je naar www.facebook.com/supergoedspaansleren en dan het bericht van 5 februari jl. dan zie je foto´s van La Matanza bij ons in het dorp. Dit doen we elk jaar, want zo blijft de jeugd op de hoogte hoe je een varken moet verwerken tot heerlijke worsten e.d.

Un beso Cintha

p.s. Ik heb een superleuke Spaanse Taal Test gemaakt. Je kunt gelijk zien welk niveau je behaalt en je krijgt 26 GRATIS Spaanse lesjes. Zie www.supergoedspaansleren.nl/taaltest

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud