Tinder wordt steeds meer gebruikt om woonplaatsen te zoeken in Spanje

Tinder wordt steeds meer gebruikt om woonplaatsen te zoeken in Spanje
Beeld: via canva.com

Tinder wordt steeds meer gebruikt om woonplaatsen te zoeken in Spanje

Vorige week berichtten we nog over de moeilijke huizen situatie in Barcelona. Huren en kopen wordt duurder, en mensen doen er soms maanden over om een woonplek te vinden. Maar moeilijkheden leiden tot creatieve oplossingen. Spanjaarden gebruiken steeds vaker Tinder om een woonplek te zoeken. Vorig jaar waren er 20% meer vermeldingen op Tinder-profielen van mensen die een woning of huisgenoot zochten. 

Er zijn er die een appartement zoeken zoals ze een vriend of vriendin zoeken. Letterlijk. Sinds een jaar verschijnen er op dating-apps als Tinder steeds meer mensen die, terwijl ze op zoek zijn naar de liefde van hun leven, ook gebruikmaken van de app om hun gedroomde woonplaats te vinden. Volgens data van het bedrijf gingen die zoektermen vorig jaar met 20% de hoogte in.

En niet alleen op Tinder trouwens. Via TikTok vindt de krant El Pais het volgende bericht: ‘Ben je op zoek naar een appartement in Madrid? We zijn twee leuke meisjes die een huis willen delen. We zullen kroketten voor je bakken en elke zondag samen Tortilla gaan eten’. De reel op Tiktok heeft 84.800 views.

Op zowel Tinder als Tiktok gaan vele persoonlijke beschrijvingen ongeveer als volgt: “Hey, ik ben Violeta en zoek zo snel mogelijk een appartement in Madrid. Ik ben 23 jaar en een erg vriendelijk en vrolijk persoon”. De nood om woningen te vinden is zo groot, dat ze op deze apps die van het vinden van een partner een beetje van de troon stoot. 

Volgens sociologe Cecilia Bizzotto heeft dat een verklaring: “We hebben alle menselijke relaties virtueler gemaakt. Dit soort apps hebben de sociale relaties voor veel mensen eenvoudiger gemaakt, ze geven hen de ruimte om zich comfortabeler te voelen en verschillende nieuwe mensen te ontmoeten.”

En die apps vervullen verschillende functies. Net zoals LinkedIn, in essentie een professioneel sociaal netwerk, al eens gebruikt wordt om te flirten, worden de dating-apps ook steeds meer voor andere doeleinden ingeschakeld.

Ga naar de inhoud