skip to Main Content
Meer dan 5 ton aan vochtige wc-doekjes in riool Valencia
20 Minutos

Meer dan 5 ton aan vochtige wc-doekjes in riool Valencia

VALENCIA – De vochtige wc-doekjes en billendoekjes zijn een steeds groter probleem aan het worden op veel plaatsen in Spanje en ook Valencia heeft ermee te maken. Een riool in het noorden van de stad heeft een 3,5 kilometer lange opstopping van meer dan 5 ton aan wc-doekjes (toallitas higiénicas). Het weghalen en schoonmaken heeft de gemeente de afgelopen twee jaar meer dan 8 miljoen euro gekost.

Met speciale machines is men druk bezig om de 3,5 kilometer lange opstopping in een riool in het noorden van de stad Valencia vochtige wc-doekjes vrij te maken. De afgelopen twee jaar heeft men meer dan 8 miljoen euro geïnvesteerd in de schoonmaakwerkzaamheden en is 1,6 kilometer reeds schoon. Verwacht wordt dat men in totaal 12 miljoen euro gemeentegeld nodig zal hebben om de vochtige wc-doekjes weg te halen.

Probleem

De meeste mensen denken er simpelweg niet bij na en worden ook misleid door de fabrikanten van de vochtige wc-doekjes en billendoekjes. Mede vanwege dat op de verpakkingen staat aangegeven dat de doekjes zichzelf oplossen in water en dat ze dus gewoon in het toilet gegooid kunnen worden, doen de meeste mensen dit dus ook. Daardoor raken op veel plaatsen rioleringen verstopt en moeten waterzuiveringsinstallaties op volle toeren draaien om het afvalwater alvorens te lozen te zuiveren.

Afbreekbaar?

Het gaat om niet-biologisch afbreekbare doekjes die gebruikt worden op de toiletten en samen met het normale wc-papier worden doorgespoeld. In tegenstelling tot normaal toiletpapier breken de vochtige wc-doekjes niet af in het water of duurt dat proces veel te lang en zorgen deze doekjes voor steeds meer problemen in heel Spanje.

200 miljoen

Volgens de voorzitter van de vereniging van waterzuiveringsinstallaties lopen de extra schoonmaak- en reparatiekosten in heel Spanje inmiddels op tot boven de 200 miljoen euro. Nagenoeg alle vochtige wc-doekjes en billendoekjes voldoen niet aan de standaard en de fabrikanten houden zich dus ook niet aan de regels.

Informatie

Men meent dan ook dat de supermarkten een belangrijke rol spelen bij het informeren van de klanten die vochtige doekjes kopen. Op veel verpakkingen staat simpelweg dat er niet meer dan twee of drie doekjes tegelijk doorgespoeld kunnen worden. Dat is een goede raad om ervoor te zorgen dat de riolering niet verstopt raakt maar dat neemt het probleem van niet oplosbaar in water nog steeds niet weg.

De vereniging van waterzuiveringsinstallaties zou graag zien dat de er op nationaal, regionaal en lokaal niveau meer gedaan zou worden om het gebruik van vochtige doekjes te reduceren of om de mensen bewuster te maken van de gevolgen van deze onnodige wc-doekjes en billendoekjes die ook steeds vaker op stranden te zien zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Gewoon de krant weer gebruiken…… bestaat die eigenlijk nog wel?
  De beste oplossing voor het milieu is minder homo sapiens op de wereld te zetten…..
  Volgens mij is en blijft dat de grootste vervuiler….
  Het blijft sowieso een natuurlijke behoefte met een donkere kant!!

 2. Nog maar eens een bewijs dat er GEEN aalputten zijn, dat ruik je het best als het heftig regent dan loop alles over kan het intijds niet in de zee lopen, war dan de toeristen in het seizoen komen zwemmen in hun eigen drek ! Heb zelfs ook foto´s waar ze zou in buis in de zee plaatsen, dan nog in September als alle toeristen niet weg zijn, kan je u voorstellen 2.000.000 bezoekers in het seizoen wat er in de zee terecht komt. Zelfs honden sterven van er in te spelen ! Allebei haar honden echt gebeurd.

 3. Op de vochtige WC-doekjes van Mercadona (Papel Higiénico WC) staat vermeld dat die wel doorgespoeld mogen worden ; blijkbaar moeten daar meerdere varianten in bestaan. Thuis worden die doekjes nochtans nooit doorgespoeld….

 4. Dombo…
  Gooi dat billendoekje -met jouw schone kont- gewoon in de prullenbak.
  En koop aandelen in de riooldienst van Spanje.

 5. Het is volkomen onnodig om die zooi te gebruiken want we hebben immers allemaal een bidet? En als je zonodig wat wilt schoonmaken gebruik dan gewoon een ouderwets washandje en water en of zeep!!!
  Probleem opgelost.
  Ook zijn er zg washandjes te koop en…..de gooi je na gebruik gewoon in de afvalbak!!!

 6. De oplossing is vrij simpel. Je verbied de boel tot fabrikanten met een echt biologische oplossing komen. Simpel nietwaar? En je zal ze SNEL zien afkomen met een oplossing ( of ze kopen snel een paar politieker af, win win voor die gasten ).

  1. Inderdaad, of minder zeuren en riolen zuiveren, daar betalen we immers belasting voor. Het is ondenkbaar dat het gros van de mensen die doekjes niet gaat doorspoelen. Maar de Valenciaanse politici ruiken EU-geld…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken