Meer dan 5 ton aan vochtige wc-doekjes in riool Valencia

Meer dan 5 ton aan vochtige wc-doekjes in riool Valencia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De vochtige wc-doekjes en billendoekjes zijn een steeds groter probleem aan het worden op veel plaatsen in Spanje en ook Valencia heeft ermee te maken. Een riool in het noorden van de stad heeft een 3,5 kilometer lange opstopping van meer dan 5 ton aan wc-doekjes (toallitas higiénicas). Het weghalen en schoonmaken heeft de gemeente de afgelopen twee jaar meer dan 8 miljoen euro gekost.

Met speciale machines is men druk bezig om de 3,5 kilometer lange opstopping in een riool in het noorden van de stad Valencia vochtige wc-doekjes vrij te maken. De afgelopen twee jaar heeft men meer dan 8 miljoen euro geïnvesteerd in de schoonmaakwerkzaamheden en is 1,6 kilometer reeds schoon. Verwacht wordt dat men in totaal 12 miljoen euro gemeentegeld nodig zal hebben om de vochtige wc-doekjes weg te halen.

Probleem

De meeste mensen denken er simpelweg niet bij na en worden ook misleid door de fabrikanten van de vochtige wc-doekjes en billendoekjes. Mede vanwege dat op de verpakkingen staat aangegeven dat de doekjes zichzelf oplossen in water en dat ze dus gewoon in het toilet gegooid kunnen worden, doen de meeste mensen dit dus ook. Daardoor raken op veel plaatsen rioleringen verstopt en moeten waterzuiveringsinstallaties op volle toeren draaien om het afvalwater alvorens te lozen te zuiveren.

Afbreekbaar?

Het gaat om niet-biologisch afbreekbare doekjes die gebruikt worden op de toiletten en samen met het normale wc-papier worden doorgespoeld. In tegenstelling tot normaal toiletpapier breken de vochtige wc-doekjes niet af in het water of duurt dat proces veel te lang en zorgen deze doekjes voor steeds meer problemen in heel Spanje.

200 miljoen

Volgens de voorzitter van de vereniging van waterzuiveringsinstallaties lopen de extra schoonmaak- en reparatiekosten in heel Spanje inmiddels op tot boven de 200 miljoen euro. Nagenoeg alle vochtige wc-doekjes en billendoekjes voldoen niet aan de standaard en de fabrikanten houden zich dus ook niet aan de regels.

Informatie

Men meent dan ook dat de supermarkten een belangrijke rol spelen bij het informeren van de klanten die vochtige doekjes kopen. Op veel verpakkingen staat simpelweg dat er niet meer dan twee of drie doekjes tegelijk doorgespoeld kunnen worden. Dat is een goede raad om ervoor te zorgen dat de riolering niet verstopt raakt maar dat neemt het probleem van niet oplosbaar in water nog steeds niet weg.

De vereniging van waterzuiveringsinstallaties zou graag zien dat de er op nationaal, regionaal en lokaal niveau meer gedaan zou worden om het gebruik van vochtige doekjes te reduceren of om de mensen bewuster te maken van de gevolgen van deze onnodige wc-doekjes en billendoekjes die ook steeds vaker op stranden te zien zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.