Aantal (huis)mussen in Spanje na jaren van achteruitgang eindelijk stabiel

Aantal (huis)mussen in Spanje na jaren van achteruitgang eindelijk stabiel
Beeld: Freepik

Aantal (huis)mussen in Spanje na jaren van achteruitgang eindelijk stabiel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Goed vogel-nieuws in Spanje want het aantal mussen is na jaren van achteruitgang en dalende aantallen nu eindelijk stabiel. Op de eerste lentedag 20 maart werd de Internationale dag van de mus ofwel ‘World Sparrow Day’ gevierd maar jarenlang was er eigenlijk niets te vieren. 

Volgens de schattingen van SEO/BirdLife is het aantal mussen de afgelopen 10 jaar in Spanje gedaald met tenminste 30 miljoen vogels, dat is 21% minder mussen. Het goede nieuws is dat na jaren van dalingen er nu eindelijk enige stabiliteit in de aantallen is te merken in Spanje en Zuid Europa.

Maar men blijft waarschuwen want als het zo doorgaat dan zullen de mussen (gorriones) compleet uit het straatbeeld verdwijnen in Spanje, aldus SEO/BirdLife. 

Terwijl deze organisatie zegt dat het aantal huismussen de afgelopen 10 jaar met 21% is gedaald liet een ander onderzoek in november vorig jaar al zien dat de afgelopen 30 jaar het aantal mussen met 60% is gedaald.

Het gaat hier om de ‘gorrion’ ofwel de ‘passer domesticus’ die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer.

De huismus in Spanje was de enige vogelsoort die vele malen meer dan het aantal menselijke inwoners van het land voorkwam met zo’n 160 miljoen exemplaren.

De achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. 

De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. 

Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen.

Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. 

In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van de predatie.

Ga naar de inhoud