Diverse aardbevingen in Calpe en voor de kust van Torrevieja aan de Costa Blanca

Diverse aardbevingen in Calpe en voor de kust van Torrevieja aan de Costa Blanca
Beeld: 123rf

Diverse aardbevingen in Calpe en voor de kust van Torrevieja aan de Costa Blanca

ALICANTE – Waarschijnlijk heb je er niets van gevoeld als je in Calpe of Torrevieja woont of op bezoek bent maar het Spaanse Geografische Instituut IGN heeft meerdere aardbevingen geregistreerd aan de Costa Blanca. Een daarvan vond in de nacht van zondag op maandag plaats in Calpe en had een kracht van 2 op de schaal van Richter. Verder werden er ook twee aardbevingen geregistreerd voor de kust van Torrevieja, een van 2,2 en een van 1,8 op de schaal van Richter.

In principe kunnen deze ‘terremotos’ beter omschreven worden als aardschokken want de intensiteit was erg laag. Daarnaast vonden er in dit deel van Spanje wel vaker aardbevingen of aardschokken plaats die meestal een lage intensiteit hebben en vaak niet opgemerkt worden door de bewoners en/of bezoekers.

Een van de aardschokken of aardbevingen vond plaats om 2.09 uur in de nacht van zondag op maandag op een diepte van 12 kilometer ten westen van Calpe aan de Costa Blanca. Deze beving had een kracht van 2 op de schaal van Richter en zal waarschijnlijk door weinig mensen opgemerkt zijn, ten eerste vanwege de lage intensiteit en daarnaast vanwege het late/vroege tijdstip.

Ongeveer negen minuten voor de aardbeving in Calpe rond 2 uur ‘s nachts werd ook een aardschok of aardbeving geregistreerd voor de kust van Torrevieja , genaamd Cabo de Palos waar onder de zeebodem een beving plaatsvond van 1,8 op de schaal van Richter.  

De aardbeving (of beter gezegd zeebeving of onderzeese aardbeving) bij Torrevieja is de tweede in twee dagen tijd want in de nacht van zaterdag op zondag werd om 00.48 uur ook een beving geregistreerd met een kracht van 2,2 op de kracht van Richter. Deze vond plaats op 6 kilometer onder de zeebodem en werd waarschijnlijk ook door niemand gevoeld.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.