Maak kennis met ‘Norte’, de lievelingshond van de inwoners van Benasque

Maak kennis met ‘Norte’, de lievelingshond van de inwoners van Benasque
Beeld: @Benasque_ / twitter

Maak kennis met ‘Norte’, de lievelingshond van de inwoners van Benasque

HUESCA – Via sociale media verspreidden inwoners van Benasque, in de Pyreneeën van de provincie Huesca, het verhaal van de befaamde reddingshond Benasque. Nu die officieel op pensioen is, mist menigeen zijn vrolijke aanwezigheid.

De Aneto is met zijn 3404 meter de hoogste berg van de Spaanse Pyreneeën. Hij torent boven de vallei van Benasque uit, en trekt jaarlijks heel wat kijklustigen. Dat het ook wel eens fout gaat op zo een hoogte hoeft geen betoog, en dan is menselijk en soms zelfs dierlijk ingrijpen nodig om erger te voorkomen. 

Op de hellingen van de Aneto was de hond Norte zo lange tijd een vaste waarde. Hij fungeerde er als gids voor de klimmers en nam deel aan tal van reddingsacties. Vandaag is Norte met pensioen en brengt hij zijn oude dag door in de refugio de La Renclusa waar hij goed verzorgd wordt. De echo’s van zijn geblaf klinken nog steeds na in de herinnering van de inwoners van de vallei van Benasque.

Waar Norte precies vandaan kwam is altijd een mysterie geweest. Wel is zeker dat iedereen goed door de hond ontvangen werd. Afhankelijk van het seizoen kon je hem zowel vinden bij La Renclusa als in de zone van de Llanos del Hospital in Benasque zelf. Als het slecht weer was, trad Norte meer dan eens als een uitmuntende gids op. Binnenkort viert hij zo zelfs zijn 20e winter in Benasque.

Afgelopen weekend kreeg de Aneto nog de grootste hoeveelheid sneeuw van het seizoen over zich heen. Het dak van de Pyreneeën en zijn indrukwekkende gletsjer hullen zich in een wit jasje om de lente te ontvangen. En Norte? Die kijkt naar het schouwspel en droomt weg bij de herinneringen aan zijn mooie leven in de schaduw van de Aneto.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.