Maak kennis met ‘Norte’, de lievelingshond van de inwoners van Benasque

Maak kennis met ‘Norte’, de lievelingshond van de inwoners van Benasque
Beeld: @Benasque_ / twitter

Maak kennis met ‘Norte’, de lievelingshond van de inwoners van Benasque

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Via sociale media verspreidden inwoners van Benasque, in de Pyreneeën van de provincie Huesca, het verhaal van de befaamde reddingshond Benasque. Nu die officieel op pensioen is, mist menigeen zijn vrolijke aanwezigheid.

De Aneto is met zijn 3404 meter de hoogste berg van de Spaanse Pyreneeën. Hij torent boven de vallei van Benasque uit, en trekt jaarlijks heel wat kijklustigen. Dat het ook wel eens fout gaat op zo een hoogte hoeft geen betoog, en dan is menselijk en soms zelfs dierlijk ingrijpen nodig om erger te voorkomen. 

Op de hellingen van de Aneto was de hond Norte zo lange tijd een vaste waarde. Hij fungeerde er als gids voor de klimmers en nam deel aan tal van reddingsacties. Vandaag is Norte met pensioen en brengt hij zijn oude dag door in de refugio de La Renclusa waar hij goed verzorgd wordt. De echo’s van zijn geblaf klinken nog steeds na in de herinnering van de inwoners van de vallei van Benasque.

Waar Norte precies vandaan kwam is altijd een mysterie geweest. Wel is zeker dat iedereen goed door de hond ontvangen werd. Afhankelijk van het seizoen kon je hem zowel vinden bij La Renclusa als in de zone van de Llanos del Hospital in Benasque zelf. Als het slecht weer was, trad Norte meer dan eens als een uitmuntende gids op. Binnenkort viert hij zo zelfs zijn 20e winter in Benasque.

Afgelopen weekend kreeg de Aneto nog de grootste hoeveelheid sneeuw van het seizoen over zich heen. Het dak van de Pyreneeën en zijn indrukwekkende gletsjer hullen zich in een wit jasje om de lente te ontvangen. En Norte? Die kijkt naar het schouwspel en droomt weg bij de herinneringen aan zijn mooie leven in de schaduw van de Aneto.

Ga naar de inhoud