Negen maanden celstraf voor het ophangen van een hond in Andalusië

Negen maanden celstraf voor het ophangen van een hond in Andalusië
Beeld: Canva

Negen maanden celstraf voor het ophangen van een hond in Andalusië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De eigenaar van Simba, een labrador retriever, is door de strafrechtbank in Jaén veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf voor een misdrijf tegen huisdieren. Simba werd opgehangen gevonden in een vervallen boerderij in Jódar. Daarnaast is de eigenaar gedurende drie jaar niet bevoegd om dieren te houden of om te werken in een beroep, ambacht of handel die te maken heeft met dieren.

De rechter heeft vastgesteld dat op een onbekende dag in oktober 2020, de eigenaar van Simba de hond naar een gedeeltelijk verwoeste boerderij in het dorp Jódar heeft gereden. Hij bond een touw om de nek van de hond en hing hem op aan een balk met als doel hem te doden. Simba bungelde aan zijn nek totdat hij overleed. Op 26 oktober 2020 meldde de eigenaar het dier af en loog door te beweren dat de hond ‘door een ongeluk’ was overleden. De rechter acht deze feiten bewezen.

De Galgos del Sur dierenbeschermingsvereniging, die als openbare aanklager heeft opgetreden in het proces, heeft uitgelegd dat de onderzochte feiten teruggaan tot 10 november 2020. Op die dag hebben zij en Mágina Animal de Guardia Civil op de hoogte gebracht van de ontdekking van een dode hond die aan een balk hing met een touw om zijn nek.

In een verklaring is aangegeven dat, ondanks het bestaan van veel aanwijzingen en bewijzen, de onderzoeksrechter in Úbeda de zaak eerder had gesloten omdat er naar hun mening niet genoeg bewijs was. Galgos del Sur tekende beroep aan en heeft meerdere bewijzen, aanwijzingen en tegenstrijdigheden die de eigenaar van de hond in de ondervragingen had geuit voorgelegd. Na dit beroep heeft het Hof van Beroep van Jaén de zaak heropend in juli 2021.

De dierenbeschermingsvereniging heeft verklaard dat “de dood van Simba niet onbestraft is gebleven”. Dulce Aguilera, de advocaat van Galgos del Sur die als openbare aanklager optrad namens het juridische kantoor Justicia Animales & Medio Ambiente, heeft gezegd: “We zijn zeer tevreden met het verkregen vonnis, omdat we tijdens het proces veel obstakels zijn tegengekomen om dit voor elkaar te krijgen.”

Ga naar de inhoud