Giftige spinnen in Spanje en wat moet je doen als je gebeten bent

Giftige spinnen in Spanje en wat moet je doen als je gebeten bent
Beeld: via canva.com

Giftige spinnen in Spanje en wat moet je doen als je gebeten bent

Spinnenbeten kunnen over het algemeen als onschuldig worden beschouwd, maar in sommige gevallen kunnen ze ernstige gevolgen hebben, vooral als de beten geïnfecteerd raken. Deze week werd bekend dat een voormalige Britse personal trainer in coma werd opgenomen en bijna zijn arm moest laten amputeren na een beet van een ‘valse weduwe’. Hoewel dit incident in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond, komt deze spinnensoort ook in Spanje voor. In dit artikel bespreken we de risico’s van spinnenbeten, hoe ze te herkennen en hoe ze te behandelen en welke giftige spinnen het meest voorkomen in Spanje.

De meeste spinnen in Spanje en Europa zijn niet medisch relevant. Hun beten veroorzaken meestal alleen milde irritatie, tenzij je allergisch bent. Soms kunnen beten gecompliceerd raken door ernstige infecties als gevolg van micro-organismen die we in de beet brengen, bijvoorbeeld door krabben met vuile handen.

Desinfecteer spinnenbeten goed en houd ze in de gaten voor tekenen van infectie, zoals grotere zwelling, roodheid of koorts. Zoek medische hulp als symptomen aanhouden of erger worden. De meeste spinnenbeten genezen binnen enkele dagen, maar raadpleeg een arts als symptomen aanhouden, verergeren of tekenen van infectie optreden.

Giftige spinnen in Spanje

In Spanje zijn er net als in andere landen honderden verschillende soorten spinnen. Over het algemeen kan men ervan uitgaan dat alle spinnen giftig zijn en kunnen bijten, maar een spinnenbeet is zelden gevaarlijk en al helemaal niet dodelijk. Er zijn geen spinnen in Spanje die een mens zouden kunnen doden.

Het gif dat spinnen gebruiken, dient voornamelijk om kleine prooien te verlammen. Bij mensen heeft dit gif weinig tot geen effect. Toch kan een spinnenbeet bij bepaalde soorten spinnen behoorlijk pijnlijk tot zeer pijnlijk zijn.

Spinnen kunnen in principe overal voorkomen, zoals binnenshuis, in de tuin, in de natuur, enzovoort. Ondanks dat van jongs af aan wordt aangeleerd dat je bang moet zijn voor spinnen, is dat niet het geval. Dit zijn namelijk de ‘giftigste’ spinnen in Spanje.

spin1 1

Europese Zwarte Weduwe

De latrodectus tredecimguttatus in het latijns of viuda Negra europea in het Spaans wordt ook wel eens de Mediterrane zwarte weduwe of steppekogelspin genoemd. Het leefgebied behelst het hele gebied rond de Middellandse Zee, van Spanje tot Centraal-Azië. De Europese zwarte weduwe bezit een zwart cephalothorax en het abdomen is zwart met 13 oranje vlekken die omzoomd zijn met witte lijnen. Deze spinnen leven op plaatsen zoals planten en rotsen. Het krachtige gif van deze spin was reeds bij de Grieken bekend en zou zelfs konijnen kunnen doden.

spin2

Grote spoorspin

In het latijns heet deze spin cheiracanthium punctorium, maar in het Spaans Araña de saco amarillo (de spin met de gele zak). Deze spin is ongeveer 11 mm groot en een beet van de grote spoorspin kan vergeleken worden met de steek van een wesp waardoor sommige personen dus ook allergische reacties kunnen krijgen.

spin3

Loxosceles rufescens

Deze spin wordt ook wel Araña violín genoemd in Spanje en komt oorspronkelijk voor in het Middellandse Zeegebied, maar is ook al eens in Nederland teruggevonden. De soort leeft in huizen in donkere hoeken, waar ze dichte en sterke webben weeft. Het gif heeft een necrotische werking op het weefsel. Mensen met een allergie kunnen het zogenaamde loxoscelisme krijgen, wat een zweer veroorzaakt.

spin4

Lycosa tarantula

Dit is een spinnensoort van ongeveer 27 tot 30 mm groot en heeft in het Spaans de naam tarántulas of arañas lobo gekregen. Een beet van deze spin met donkere markeringen en lijnen op de poten veroorzaakt veel pijn, zwelling en jeuk. Sommige mensen kunnen ernstige symptomen ervaren zoals misselijkheid, duizeligheid of een snelle polsslag. Het is een van de meest voorkomende spinnen in Spanje en zeer agressief.

spin5

Veldtrechterspin

De veldtrechterspin of tegenaria campestre in het Latijns en araña vagabunda in het Spaans zal over het algemeen net als de meeste spinnen contact met mensen proberen te vermijden. Net zoals andere spinnen kan een beet van deze spin echter pijn, jeuk en allergische reacties opwekken. Deze spin heeft om de een of andere reden een slechte reputatie maar in werkelijkheid zul je hem niet zo veel tegenkomen in Spanje omdat de spin ook bekend staat als schuw.

Ga naar de inhoud