Spaanse vakantiegangers geven ondanks hogere prijzen recordbedrag uit in 2023

Spaanse vakantiegangers geven ondanks hogere prijzen recordbedrag uit in 2023
Beeld: via canva.com

Spaanse vakantiegangers geven ondanks hogere prijzen recordbedrag uit in 2023

De uitgaven van Spanjaarden voor reizen bereikten in 2023 een recordhoogte, ondanks de stijgende prijzen. Dit blijkt uit cijfers van het Spaanse Statistiekbureau (INE). De Spaanse burgers gaven in het afgelopen jaar in totaal 58,75 miljard euro uit aan reizen, een stijging van bijna 17% vergeleken met een jaar eerder. Deze recorduitgaven zijn bijna 11 miljard euro meer dan in 2019, het jaar vóór de pandemie.

Volgens de INE-cijfers had bijna 90% van de reizen Spanje als hoofdbestemming, terwijl 10% van de reizen naar het buitenland ging. De reizen naar het buitenland stegen sterker dan de binnenlandse reizen. In totaal werden er bijna 186 miljoen reizen gemaakt, nog steeds onder historische records, maar de stijgende inflatie en de toename van de gemiddelde reisuitgaven per reis zorgden ervoor dat de totale uitgavencijfers recordhoogtes bereikten.

Spanjaarden maakten in totaal 19,2 miljoen reizen naar het buitenland. Binnen Spanje waren de populairste reisbestemmingen Andalusië (31,7 miljoen reizen), Catalonië (23,7 miljoen) en de regio Valencia (18,4 miljoen).

De binnenlandse reizen waren goed voor 80% van de overnachtingen en bijna 68% van de totale uitgaven, met een gemiddelde dagelijkse uitgave van 62 euro. Buitenlandse reizen vertegenwoordigden 20% van de overnachtingen en 32% van de totale uitgaven, met een gemiddelde dagelijkse uitgave van 120 euro.

In 2023 bedroegen de gemiddelde reisuitgaven per persoon ongeveer 316 euro, met een gemiddelde dagelijkse uitgave van ongeveer 73 euro. De hoogste gemiddelde uitgaven werden genoteerd op de Balearen (410 euro per persoon), gevolgd door de Canarische Eilanden (346 euro per persoon).

Deze cijfers geven aan dat Spanjaarden bereid waren meer te spenderen aan luxere reizen en bestemmingen, mogelijk als compensatie voor de eerdere beperkingen tijdens de pandemie.

Ga naar de inhoud