Bestaat de tweede paasdag in Spanje en worden dan ook meubelzaken bezocht?

Bestaat de tweede paasdag in Spanje en worden dan ook meubelzaken bezocht?
Beeld: via canva.com

Bestaat de tweede paasdag in Spanje en worden dan ook meubelzaken bezocht?

Maandag 1 april (2024) is het tweede paasdag in Nederland en België en in Nederland staat dit synoniem voor een dagje meubelboulevard. Maar hoe is dat in Spanje? Bestaat daar ook een tweede paasdag of paasmaandag? En stapt men ook in Spanje massaal in de auto om met de familie naar de meubelboulevard of meubelzaak te gaan?

Over het algemeen viert men in Spanje geen tweede paasdag of paasmaandag (Lunes de Pascua). De week voor Pasen viert men in Spanje wel de ‘Semana Santa’ Heilige Week met elke dag een veelvoud aan processies. Veel mensen nemen dan ook een weekje vrij. Maar hoe is dat met Pasen zelf. Eerste paasdag valt altijd op een zondag en in Nederland en België de tweede paasdag op een maandag.

In Spanje zijn slechts enkele autonome regio’s die de ‘tweede paasdag’ als een feestdag en vrije werkdag zien. ‘Lunes de Pascua’ is dit jaar een feest/vrije dag in de Balearen, Catalonië, Cantabrië, La Rioja, Baskenland, Navarra en de regio Valencia. Vooral Catalonië is bekend, want daar is het de dag van de Monas de Pascua (chocolade figuren die door de peetvaders gegeven worden aan hun petekinderen).

Terwijl de tweede paasdag dus niet overal in Spanje een feestdag is en er gewoon gewerkt wordt in veel autonome regio’s, is dat op Goede Vrijdag een ander verhaal. ‘Viernes Santo’ is in alle autonome regio’s een nationale feestdag en dus ook een vrije werkdag. 

Er zijn veel regio’s die daar de ‘Jueves Santo’ of de donderdag bij doen zoals in Andalusië, Aragón, Asturië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilla y León, de regio Madrid, Extremadura, Galicië, La Rioja, Murcia, Navarra, Baskenland, Ceuta en Melilla. In Catalonië en de regio Valencia is Witte Donderdag geen vrije dag.

En hoe is dat met de meubelboulevard of meubelzaak?

Omdat de tweede Paasdag dus niet overal in Spanje gevierd wordt, geldt de traditie van een bezoekje aan de meubelboulevard ook niet in Spanje. Sterker nog, in Spanje zijn praktisch geen meubelboulevards te vinden.

Wat Spanje wel heeft zijn grote winkelcentra en commerciële ruimtes waar een veelvoud aan winkels te vinden is zoals een Carrefour of Alcampo, Decathlon, MediaMarkt, Leroy Merlin etc. Deze worden wel vaak druk bezocht maar niet op paasmaandag want dat is voor veel inwoners van Spanje dus een gewone werkdag terwijl in andere regio’s de winkels gesloten zijn.  

Ga naar de inhoud