Diverse natuurgebieden en baaien op Mallorca niet meer te bereiken met de huurauto

Oeps ... foto ontbreekt!

Diverse natuurgebieden en baaien op Mallorca niet meer te bereiken met de huurauto

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Om de grote toeristendrukte en verkeersopstoppingen tegen te gaan op bepaalde populaire plaatsen op het eiland Mallorca zal men vanaf maandag 1 mei diverse natuurgebieden en stranden afsluiten voor voertuigen die niet van residenten zijn. Dat wil zeggen dat deze gebieden alleen nog te bereiken zullen zijn met het eigen vervoer voor die mensen die daar wonen of ingeschreven staan. De eerste gebieden zijn gelegen in de gemeente Santanyí en zijn de cala s’Almonia en Caló des Moro terwijl daar in 2018 Formentor, Valldemossa en Sa Calobra bij zullen komen.

Vanaf maandag 1 mei mogen de niet inwoners niet meer met de (huur) auto naar de baaien van cala s’Almonia en Caló des Moro rijden. Dit wordt gedaan om de grote toeristische drukte en verkeersopstoppingen te vermijden. Bezoekers die alsnog deze baaien willen bezoeken zullen dat dan of lopend of met de shuttlebus moeten gaan doen. Het is nog niet bekend of deze bussen gratis zullen zijn of tegen betaling.

Problemen

Deze beperkingen in het verkeer komen voort uit de vele problemen die de populaire baaien op het vakantie eiland hebben. Om de bewoners van de getroffen gemeenten tegemoet te komen zal het voor hen wel toegestaan zijn om met de eigen auto naar hun huis te rijden maar mogen anderen, zoals toeristen en inwoners van andere gemeenten op het eiland, dat niet meer doen. Dat heeft ten eerste met de verkeersdrukte en opstoppingen te maken maar ook met het milieu om zo deze niet verder te belasten.

Meer baaien

In 2016 werd een soortgelijk systeem met succes ingevoerd in de populaire baaien van Ses Covetes en Es Trenc en Cala Varques die het deze zomer gaat invoeren. In 2018 worden deze beperkingen waarschijnlijk ook ingevoerd in andere natuurgebieden en baaien zoals Port de Valldemossa, Sa Calobra en Faro de Formentor. Vooral die laatste twee zijn opvallend aangezien daar elk jaar weer veel toeristen met de huurauto naar toe gaan om van de prachtige natuur, uitzichten en stranden te genieten. Men sluit daarnaast niet uit dat er de komende jaren nog meer baaien en natuurgebieden gesloten gaan worden voor alle voertuigen die niet te behoren aan residenten van de getroffen gemeenten.

c1222e5d81f7588f2ef835ebf124d9bc

Bussen

Om de toeristen alsnog naar de stranden te vervoeren zal men gebruik gaan maken van shuttlebussen die op en neer rijden tussen de baaien en speciaal te bouwen bushaltes waar ook ruimte om te parkeren gecreëerd wordt. Deze projecten zullen in eerste instantie gefinancierd worden door de toeristenbelasting die men sinds de zomer van 2016 vraagt op het eiland maar het is nog onduidelijk of de bussen daadwerkelijk gratis zullen of tegen betaling. Het parkeren is in ieder geval wel gratis.

Politie

Inwoners van de desbetreffende gebieden zullen speciale pasjes krijgen die ze moeten laten zien bij de ingang waarna men kan doorrijden naar de woning. De politie zal er op toezien dat men de nieuwe regels zal handhaven om te voorkomen dat er alsnog niet geautoriseerde voertuigen zullen parkeren. Gedurende de zomer van 2016 moesten agenten in de gemeente Santanyí 1.200 boetes uitschrijven aan eigenaren van auto’s die fout geparkeerd stonden waardoor woningeigenaren niet meer naar hun eigen woning konden komen en ook ambulances en brandweer problemen hadden om in noodgevallen op de plaats van bestemming te komen.

Ga naar de inhoud