skip to Main Content
Het Spaanse telefoonalfabet
123rf

Het Spaanse telefoonalfabet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een telefoonalfabet wordt ook wel spelalfabet genoemd en dient om met behulp van spraak foutloos een boodschap of naam te kunnen spellen zoals bijvoorbeeld over de telefoon als je een achternaam moet uitleggen. In plaats van een letter wordt de letter + een naam genoemd die met die letter begint.

Er is voor elk land een officiële lijst met namen zoals in het Nederlands, Vlaams en Spaans maar in de praktijk wordt ook wel eens een andere naam gebruikt. Er is ook een internationaal telefoonalfabet wat een spelalfabet is voor gebruik tussen sprekers met verschillende talen. Het maakt voornamelijk gebruik van internationaal bekende steden, met meestal de Franstalige naam voor die steden.

Om dus een bv. een achternaam over de telefoon te spellen dien je dus de letter te noemen en daarbij het omschrijvende woord. Voorbeeld in het Spaans is het ‘A de Alicante’ of ‘B de Barcelona’ en ‘Q de Queso’.

Stel dat je Jansen als achternaam hebt dan wordt dat dus: J de Jaén; A de Alicante; N de Navarra; S de Sevilla; E de España; N de Navarra.

In de onderstaande tabel twee mogelijkheden (officieel en alledaags) voor het Spaans en daarnaast Nederlands, Vlaams en Internationaal.

[su_table responsive=”yes”]
LetterSpaans officieelSpaans alledaagsNederlandsVlaamsInternationaal
AAntonioAlicanteAnna/AntonArthurAmsterdam
BBarcelonaBarcelonaBernardBrusselBaltimore
CCarmenCádizCornelisCarolinaCasablanca
CHChocolateChocolate
DDoloresDinamarcaDirkDesiréDanemark
EEnriqueEspañaEduardEmielEdison
FFranciaFranciaFerdinandFrederikFlorida
GGeronaGeronaGerardGustaafGalipoli
HHistoriaHotel/HuelvaHendrikHendrikHavanna
IInésItaliaIsaakIsidoorItalia
JJoséJaénJan/JohanJozefJérusalem
KKiloKiloKarelKilogramKilogramme
LLorenzoLérida/LéonLodewijkLeopoldLiverpool
LLLlobregatLlobregat
MMadridMadridMariaMariaMadagaskar
NNavarraNavarraNicoNapoleonNew York
ÑÑoñoEñe
OOviedoOviedoOttoOscarOslo
PParisPamplonaPieterPianoParis
QQueridoQuesoQuotiëntQuotiëntQuébec
RRamónRomaRudolfRobertRoma
SSábadoSevillaSimonSofieSantiago
TTarragonaTarragonaTeunisTelefoonTripoli
UUbedaÚrselaUtrechtUrselaUppsala
VValenciaValenciaVictorVictorValencia
WWáshingtonWáshingtonWillemWaterlooWashington
XXiqeunaXilófonoXantippeXavierXantippe
YYeguaY griegaYpsilonYvonneYokohama
ZZaragozaZaragozaZaandamZolaZürich
[/su_table]

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Ter info, in het Nl is het de T van Tinus en de Z van Zacharias.
  Het Navo alfabet wordt overigens ook in de lucht- en scheepvaart gebruikt en is daarmee best wel bekend.

 2. Helemaal mee eens, dat het NATO alfabet het meest gebruikt wordt, zeker door professionele instanties maar ook veelvuldig daarbuiten.

 3. De sleutelwoorden van het nato-alfabet zijn speciaal uitgekozen om ook goed verstaan te worden door mensen die een taal van een andere lidstaat spreken.
  Zo zal geen enkele onderdaan-native speaker van een nato-land twijfelen aan de “q” van Quebec. Maar wel aan de q van queso.

  1. Juist. Ik ben radio-man in het leger geweest en daarna tijdens mijn carrière enorm veel hiermee in aanraking gekomen in vele landen en ik moet zeggen: nooit, maar dan ook nooit kon ik me behelpen, of werd ik geholpen met een of ander telefoon alfabet

 4. Dan heb je nog het Nato alfabet dat bij radiocommunicatie gebruikt wordt:
  Alpha
  Bravo
  Charlie
  Delta
  Echo
  Foxtrot
  Golf
  Hotel
  India
  Juliet
  Kilo
  Lima
  Mike
  November
  Oscar
  Pappa
  Quebec
  Romeo
  Sierra
  Tango
  Uniform
  Victor
  Whiskey
  Xray
  Zoeloe

   1. Niet helemaal correct. Defensie en hulpverleningsdiensten, met name Brandweer, Politie en Ambulancedienst, gebruiken in NL allemaal het NATO spelalfabet.

   2. Dat begrijp ik maar dat is toch wel het meest gebruikte alfabet hoor. In alle radio communicatie (piloten – scheepvaart – politiediensten enz) wordt dit alfabet gebruikt.

   3. @remco:

    Als Belg heb ik nog nooit het Vlaams zoals hierboven of het internationaal zoals in de tabel gebruikt, maar, en in elke taal. Het Nato/Navo alfabet.

    Enkel in Spanje kom je er beter uit met over het algemeen Spaanse steden of Europese landen. A van Alicante, B van Barcelona. C Cadiz. D dinamarca. e elche, f francia. G girona. h hotel, i italia, j julio. K kilo, l lima, m madrid, n noruega. Etc etc

    Hier kent idd niemand de NAVO/NATO versie. In België de meerderheid wel, en in UK al helemaal.

   4. @remco:

    Als Belg heb ik nog nooit het Vlaams zoals hierboven of het internationaal zoals in de tabel gebruikt, maar, en in elke taal. Het Nato/Navo alfabet.

    Enkel in Spanje kom je er beter uit met over het algemeen Spaanse steden of Europese landen. A van Alicante, B van Barcelona. C Cadiz. D dinamarca. e elche, f francia. G girona. h hotel, i italia, j julio. K kilo, l lima, m madrid, n noruega. Etc etc

    Hier kent idd niemand de NAVO/NATO versie. In België de meerderheid wel, en in UK al helemaal.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken