Topsalarissen bankdirecteuren Spanje tegenhouden met de ‘vía holandesa’

Topsalarissen bankdirecteuren Spanje tegenhouden met de ‘vía holandesa’
Beeld: Freepik

Topsalarissen bankdirecteuren Spanje tegenhouden met de ‘vía holandesa’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2018 was er in Nederland enige politieke commotie nadat de bankdirecteur van de ING aankondigde zijn salaris met 50% te verhogen naar circa 3 miljoen euro per jaar. Dat zorgde voor een politieke discussie die buiten Nederland verder ging bij de Europese Commissie in Brussel. In Spanje denkt men nu ook na een limiet van topsalarissen van bankdirecteuren.

In Spanje noemt men dat ‘vía holandesa’ ofwel de Nederlandse manier door topsalarissen van bankdirecteuren eerst door de minister van Financiën of Economische Zaken goed te laten keuren. Het gaat in dat geval dan om de vaste jaarsalarissen en niet om de bonussen.

De Europese Centrale Bank is voorstander van een limiet bij de topsalarissen, zeker in tijden van massa ontslagen bij banken zoals die van CaixaBank waar circa 8.000 werknemers ontslagen worden of de BBVA waar bijna 4.000 werknemers weg moeten. 

Als er ontslagen zijn en bankfilialen worden gesloten na fusies etc. is het niet logisch dat bankdirecteuren hoge salarissen hebben die in de miljoenen lopen want iets doen ze niet goed.

Als Spanje ook de ‘vía holandesa’ zou gaan invoeren dan is de huidige minister van Economische Zaken Nadia Caviño de persoon die topsalarissen moet goedkeuren. 

Dat zou dan direct gevolg hebben op bekende bankdirecteuren zoals Ana Botín (Santander), Gonzalo Gortázar (CaixaBank), José Ignacio Goirigolzarri (Bankia) of Carlos Torres Vila (BBVA).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.