Ontdek het betoverende kasteel van El Cid in Castilla-La Mancha

Ontdek het betoverende kasteel van El Cid in Castilla-La Mancha
Beeld: 123rf

Ontdek het betoverende kasteel van El Cid in Castilla-La Mancha

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GUADALAJARA – Mede door de woelige samenleving van Arabieren en Christenen zijn er in Spanje duizenden forten en kastelen te vinden. In het hart van de provincie Guadalajara in de autonome regio Castilla-La Mancha staat er zo eentje dat misschien minder bekend is dan het Alhambra, maar daarom zeker niet oninteressant. Maak kennis met het kasteel van El Cid (Castillo del Cid).

Jadraque is slechts een klein dorpje, verstopt in de vallei van de Henares rivier. En toch schuilt achter die bescheiden grootte een belangrijk verhaal. Onder meer de Spaanse legende El Cid bracht namelijk tijd door in het kasteel. El Cid is een legendarische Spaanse ridder en oorlogsheld die zowel bij de Christenen als de Arabieren vocht en zo aan het einde van de 11e eeuw over de hele Levant (Mediterraan gebied) van Spanje heerste. El Cid heeft zelfs een eigen Amazon Prime Video serie gekregen die HIER te bekijken is (als je lid bent).

Jadraque is door vele culturen bezet geweest. Men vindt er bijvoorbeeld zowel resten van de Islamitische cultuur als Romeinse nederzettingen. Na de verovering van Alfonso VI in 1085 viel de regio in Christelijke handen. En het was de befaamde El Cid Campeador zelf die het kasteel veroverde. 

In het klassieke Spaanse heldendicht “El Cantar del Mio Cid” luidt een strofe “Campeador conquista el Castejón sobre el Henares” (Campeador verovert het kasteel boven de Henares rivier”, wat volgens historici naar het kasteel van Jadraque verwijst. Het kasteel kreeg dan ook de bijnaam Castillo del Cid (Kasteel van El Cid).

Vandaag de dag loont het alleen al door zijn bijzondere ligging de moeite om het kasteel een bezoekje te brengen. Het ligt op een kegelvormige vlakte die uitkijkt over een typisch Spaans, schijnbaar oneindig landschap. Vanuit de stad Guadalajara doe je er via de CM-1003 met de auto een half uurtje over tot in Jadraque. Vanuit Madrid kost het je 1,5 uur, en vanuit Soria iets minder dan 1,5 uur.

Ga naar de inhoud