De populairste kleine dorpen dichtbij de Spaanse kust waar Nederlanders en Belgen woningen zoeken

De populairste kleine dorpen dichtbij de Spaanse kust waar Nederlanders en Belgen woningen zoeken
Beeld: 123rf

De populairste kleine dorpen dichtbij de Spaanse kust waar Nederlanders en Belgen woningen zoeken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Woningwebsite Idealista.es heeft een onderzoek gedaan naar waar buitenlanders op de website naar zoeken. Dat wil zeggen, welke regio’s en gemeenten zijn populair waarbij de onderzoekers hebben gekeken naar kleine dorpen die in het achterland liggen van de populaire Costa’s zoals de Costa Blanca en Costa del Sol. Idealista heeft daarbij naar meerdere nationaliteiten gekeken waaronder Britten, Duitsers, Fransen, Italianen maar ook Nederlanders en Belgen. Zie top 25 lijst onderaan artikel.

In 2021 werden volgens de cijfers van het Consejo General del Notariado 655.500 woningen verkocht in Spanje waarvan er 111.743 (17%) gekocht werden door buitenlanders, 66.600 door buitenlanders die geregistreerd staan in Spanje en 45.100 woningen door buitenlanders die niet geregistreerd staan in Spanje. In de Valencia regio waren dat overwegend Britse kopers, op de Balearen Duitse kopers en op de Canarische Eilanden Italiaanse kopers terwijl de Nederlandse en Belgische kopers overal verspreid kopen.

Niet iedereen wil echter aan de drukke kust wonen in overvolle kustplaatsen die in de zomermaanden enorm druk zijn en in de wintermaanden vaak compleet uitgestorven. Veel populaire kustplaatsen hebben niet veel meer met het authentieke Spanje te maken en dus zijn er ook veel buitenlanders die zoeken naar woningen in het achterland, net ver genoeg van de drukke kust maar tegelijkertijd ook dichtbij de stranden en alle voorzieningen.

Volgens de gegevens van Idealista.es zijn in de provincie Alicante Ciudad Quesada, Polop en Busot erg populaire dorpen terwijl dat in de provincie Málaga bijvoorbeeld Ojén en Viñuela zijn. Maar er zijn meer gemeenten op meer locaties in andere provincies waar door buitenlandse woningkopers naar gezocht wordt.

Idealista.es heeft een top 25 lijst (zie onderaan artikel) samengesteld van ‘kleine’ niet toeristische gemeenten in het achterland. Op die lijst is onder andere te zien welke nationaliteiten daar het meeste woningen kopen of op zijn minst via Idealista.es naar woningen zoeken (want zoeken is heel iets anders als kopen natuurlijk).

Nederlanders en Belgen

Voor de Nederlanders zijn de populairste gemeenten in de provincie Alicante Ciudad Quesada, Polop en Busot terwijl de Belgen op een tweede plaats staan voor de gemeente Busot. In de provincie Valencia werd door de Nederlanders verder veel gezocht naar Villalonga en Palma de Gandía en in de provincie Alicante naar Hondón de las Nieves. De Belgen staan op nummer één bij de zoektocht naar Los Montesinos en op de tweede plaats voor de gemeente Hondón de las Nieves, beiden in de provincie Alicante.  

Nederlanders zochten ook veel naar kleine gemeenten in de provincie Málaga zoals Ojén, Alcaucín, Almogía en Viñuela. In de provincie Barcelona werd veel gezocht naar Olivella, niet ver van de populaire kustplaats Sitges. Op de Balearen werd door Nederlanders veel gezocht naar Montuiri op het eiland Mallorca terwijl de Belgen ook veel zochten naar Turre in de provincie Almería.

Top 25 lijst

LET OP: op de telefoon kun je de tabel van links naar rechts swipen/vegen

PositieGemeenteProvincie1e plaats2e plaats3e plaats
1Ciudad QuesadaAlicanteNederlandersDuitsersBritten
2PolopAlicanteNederlandersDuitsersFransen
3BusotAlicanteNederlandersBelgenFransen
4Palma de GandíaValenciaNederlandersFransenBritten
5OjénMálagaDuitsersBrittenNederlanders
6Formentera del SeguraAlicanteBrittenDuitsersNederlanders
7ViñuelaMálagaBrittenNederlandersDuitsers
8AlmogiaMálagaNederlandersDuitsersBritten
9PorreresMallorcaDuitsersZwitsersAmerikanen
10Los MontesinosAlicanteBelgenNederlandersDuitsers
11AlgaidaMallorcaDuitsersBrittenFransen
12OlivellaBarcelonaFransenBrittenNederlanders
13BunyolaMallorcaDuitsersBrittenZweden
14SencellesMallorcaDuitsersBrittenAmerikanen
15VillalongaValenciaNederlandersBrittenDuitsers
16SineuMallorcaDuitsersBrittenAmerikanen
17San JorgeCastellónFransenDuitsersNederlanders
18AlcaucínMálagaNederlandersBrittenDuitsers
19MontuiriMallorcaDuitsersNederlandersBritten
20EsporlesMallorcaDuitsersBrittenZweden
21AlaróMallorcaDuitsersBrittenZweden
22Sant JoanMallorcaDuitsersBrittenNederlanders
23Hondón de las NievesAlicanteNederlandersBelgenDuitsers
24Sierra NevadaGranadaBrittenPortugezenZweden
25TurreAlmeríaBrittenFransenBelgen
Bron: Idealista.es
Ga naar de inhoud