Paniek om fake news over dagmenu’s zonder wijn en bier in Spanje

Paniek om fake news over dagmenu's zonder wijn en bier in Spanje
Beeld: Canva

Paniek om fake news over dagmenu’s zonder wijn en bier in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Fake of achterhaald en verkeerd nieuws heeft ervoor gezorgd dat er in Spanje even paniek was bij de horecaondernemers en consumenten. Op woensdag werd namelijk gepubliceerd dat het Ministerie van Volksgezondheid een alcoholverbod wil invoeren voor de in Spanje zeer populaire ‘menu del día’ ofwel het dagmenu. Maar dat schijnt niet helemaal te kloppen.

In een eerste ontwerptekst van een voorstel van het Ministerie van Volksgezondheid en de ‘Sistema Nacional de Salud’ over een nieuwe strategie om hart- en vaatziekten tegen te gaan, werd een melding gedaan waar diverse kranten en websites en ook politici over publiceerden. Het gaat om de samenstelling van de populaire dagmenu’s of ‘menu del día’ in Spanje. We hebben HIER al eens beschreven wat een dagmenu is en dat dit een Spaanse uitvinding is.

In de ontwerptekst staat dat het dagmenu het mediterrane dieet moet promoten waarbij vermeld werd dat er een gezonde combinatie gevonden moet worden met eten wat goed is voor het hart zonder rekening te houden met alcoholgebruik. Met andere woorden, een dagmenu zonder een glaasje of fles wijn en glas of karaf bier.

Maar met name de tekst over het alcoholgebruik is uit de definitieve tekst van het voorstel verdwenen. Dus volgens het Ministerie van Volksgezondheid gaat het om fake news of eigenlijk achterhaald en niet correct nieuws dat door diverse kranten en ook politici, zoals de regionale premier van Madrid ISabel Díaz Ayuso (PP), verspreid werd.

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Spanje met in 2020 een op de vier ofwel 119.853 doden (24,3%). Gezond eten en beweging is belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen en dat begint volgens het ‘Sistema Nacional de Salud’ met de populaire dagmenu’s die gezonder en beter gebalanceerd moeten worden, maar het biertje of wijntje mag nog steeds … dus geen paniek!

Ander nieuws van vandaag:

Het toevoegen van een RSS feed op de site homepage wordt niet ondersteund, omdat het een lus kan veroorzaken waardoor uw site trager loopt. Probeer een ander blok te gebruiken, zoals het Laatste berichten blok, om de laatste berichten van uw site te tonen.
Ga naar de inhoud