Search
menu
Search

Strenger optreden gedeelde accounts Netflix kost één miljoen leden in Spanje

Strenger optreden gedeelde accounts Netflix kost één miljoen leden in Spanje
Beeld: Canva

Strenger optreden gedeelde accounts Netflix kost één miljoen leden in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Alle (prijs)oorlogen kennen slachtoffers, en ook de strijd van Netflix tegen gedeelde accounts heeft al veel verliezen opgeleverd. Volgens gegevens van het adviesbureau Kantar heeft het beleid van het platform om te voorkomen dat gebruikers inloggegevens delen, geleid tot het verlies van meer dan één miljoen gebruikers in het eerste kwartaal van 2023.

Volgens dezelfde bron zijn de genomen maatregelen, zoals het invoeren van een maandelijkse vergoeding (5,99 euro) voor huishoudens die een abonnement delen, samen met technische inspanningen om dergelijke gedeelde abonnementen op te sporen, gerelateerd aan deze cijfers. Kantar meldt dat twee derde van deze miljoen gebruikers het wachtwoord van iemand anders gebruikte om toegang te krijgen tot Netflix.

Deze daling is niet te verwaarlozen, aangezien het aantal opzeggingen van de dienst van Netflix in het vorige kwartaal verdrievoudigd is. Het adviesbureau merkt ook op dat hoewel deze afhakers geen betaalde abonnementen hadden, hun vertrek een harde klap zal zijn voor het streaming platform omdat dit de populariteit van hun producten zal verminderen via aanbevelingen tussen kijkers.

Daarnaast overweegt 10% van de overgebleven Netflix-gebruikers om hun abonnement op te zeggen in het tweede kwartaal van dit jaar, wat volgens het rapport veel hoger is dan in voorgaande perioden.

Netflix voerde de maatregelen tegen het delen van accounts in verschillende Latijns-Amerikaanse landen in en breidde deze later uit naar Spanje, Portugal, Canada en Nieuw-Zeeland. Het platform erkent dat de aankondiging van de nieuwe tarieven gepaard ging met een reactie van opzegging in alle landen. Hoewel Netflix geen gegevens per land verstrekt, geeft het wel toe dat meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld een account gebruiken waarvoor ze niet geabonneerd zijn.

Niettemin blijft Netflix optimistisch: hoewel het niet aan de groeiverwachtingen voldeed tijdens het eerste kwartaal van 2023, beweert het platform dat hun strijd tegen gedeelde accounts en hun nieuwe abonnementsplan met advertenties zullen leiden tot een toename van abonnementen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar.

Ga naar de inhoud