Vissen worden vanwege droogte met elektrische schokken uit rivieren gehaald in Girona

Vissen worden vanwege droogte met elektrische schokken uit rivieren gehaald in Girona
Beeld: LaSexta / video screenshot

Vissen worden vanwege droogte met elektrische schokken uit rivieren gehaald in Girona

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Deze week werd het typische beeld van de Catalaanse stad Girona, met de rivier de Onyar die door de oude binnenstad stroomt, verstoord door een groep van zes werknemers die zich in het water waagden met emmers en schepnetten. Hun doel was om de weinige vissen te redden die nog in de beek overleven, die de rivier is geworden door de droogte die Catalonië al maandenlang teistert.

Technici van het bedrijf Sorelló dat door de gemeente Girona is ingehuurd, hebben de rivier de Onyar in de stad onderzocht. Door het toepassen van kleine elektrische schokken op het water, werden de vissen verdoofd om ze te vangen en in plastic zakken te verwijderen. Het doel was om ze over te brengen naar een van de vier rivieren die door Girona stromen, namelijk de Ter, die een iets grotere waterstroom heeft en daardoor geschikter is om de vissen op te vangen.

Deze actie doet denken aan de situatie enkele weken geleden bij het Sau-stuwmeer in de provincie Barcelona, waar het stuwmeer bijna leeg is. Om te voorkomen dat de vissen zouden sterven en het resterende water voor drinkwater zou bederven, huurde het Catalaanse Wateragentschap (ACA) een groep vissers in om de vissen te verwijderen. Aangezien het om invasieve soorten ging, voornamelijk karpers en meervallen, werden de tonnen vis die uit het stuwmeer werden gehaald, gedood zoals bepaald door de Europese wetgeving.

Ook in Girona waren de meeste vissen invasieve soorten, zoals karpers en rutilus. Volgens de technici zijn er in het stedelijke deel van de rivier ook Ebro- en bergbaarzen, meervallen en stekelbaarzen, die laatste zijn met uitsterven bedreigd. Alle vissen uit deze groep die gevangen worden, zullen worden vrijgelaten en overgebracht naar de Ter-rivier.

Wat de gemeente heeft gedwongen om actie te ondernemen, is het feit dat de waterstand van de Onyar zeer laag is. Normaal gesproken heeft de rivier rond deze tijd twee of drie keer zoveel water, volgens Pou. Het effect van de droogte op deze rivier is echter indirect, omdat de hoeveelheid water die door de stad Girona stroomt niet natuurlijk is. Ondanks dat het een vrij kleine beek is, wordt het groter bij het passeren van de stad omdat het afvalwater ontvangt en ook via een kanaal dat uit de Ter komt. Maar juist dit laatste kanaal is onlangs afgesloten vanwege beperkingen.

De acties vonden deze week plaats en zullen worden herhaald op twee andere dagen, eind mei en juni, om opnieuw het water van de Onyar te controleren op mogelijke andere vissen die stroomopwaarts kunnen zijn gekomen. De voorspellingen voor de vangst deze week waren dat er ongeveer honderd karpers zouden worden gevangen, de meest voorkomende soort.

Ga naar de inhoud