Spanje heeft 1800 dorpen met slechts één inwoner

Spanje heeft 1.800 dorpen met slechts één inwoner
Beeld: Canva

Spanje heeft 1800 dorpen met slechts één inwoner

Spanje heeft in totaal 8125 gemeenten (municipios) die verdeeld zijn over 50 provincies (provincias) (en de twee autonome steden Melilla en Ceuta) en 17 autonome regio’s of deelstaten (Comunidades Autónomas). Er zijn duizenden dorpen waar slechts honderden, tientallen of nog maar één inwoner leven.

Van alle dorpen zijn er 4955 die minder dan 1000 inwoners hebben waarvan er weer 4000 zijn die op de kaart staan met het risico te verdwijnen vanwege het gebrek aan inwoners. Maar daarnaast zijn er ook dorpen met slechts één inwoner, om precies te zijn 1800. Het gaat in veel gevallen niet om een echt dorp, maar meer om zogenaamde ‘pedanías, parroquias en diseminados’ waar volgens het Spaanse Statistiekbureau (INE) slechts één inwoner te vinden is.

Volgens een rapport van de Banco de España zijn er 3400 dorpen ofwel 42% van alle dorpen/gemeenten die op het punt van verdwijnen staan, dat is veel meer dan de 7% in Duitsland, Frankrijk en Italië. Het Spaanse tv-programma Commando Actualidad (TVE1) heeft in 2023 aandacht besteed aan diverse inwoners van deze één-inwoner-dorpen in Spanje. Dat programma is terug te zien (in Spanje) op RTVE Play.

Het overgrote deel van de één-inwoner dorpen is te vinden in Noordwest en Noord Spanje in de autonome regio’s Galicië en Asturië. Maar er zijn ook dorpen te vinden in Cantabrië, Navarra, La Rioja, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Madrid regio, Andalusië, Murcia regio, Valencia regio, Catalonië, Aragón, de Balearen eilanden en Tenerife, La Gomera en La Palma bij de Canarische Eilanden.

Volgens het rapport ‘La despoblación de la España interior’ van de stichting Funcas is te lezen dat er 23 provincies zijn in Spanje met dorpen waar steeds minder inwoners te vinden zijn. Maar dat is ook weer onder te verdelen in provincies waar dorpen op het punt staan te verdwijnen, omdat er steeds minder inwoners zijn zoals Ávila, Cuenca, León, Zamora, Salamanca, Lugo, Ourense, Segovia, Palencia, Soria en Teruel.

Er zijn ook dorpen in provincies waar het aantal inwoners gelijk is gebleven de laatste jaren zoals in Albacete, Ciudad Real, Badajoz, Cáceres, Córdoba en Jaén. En dan zijn er nog provincies waar juist inwoners bijkomen in de dorpen zoals in Guadalajara, Burgos, Huesca, La Rioja, Valladolid en Zaragoza.

Over het algemeen is Spanje een land waar 47 miljoen mensen wonen op 30% van Spaans grondgebied en slechts 6 miljoen mensen op 70% van Spanje. Het is dus een ongelijk verdeeld land met gemiddeld 97 inwoners per km².

Ga naar de inhoud