Madrid stopt tijdelijk met het uitgeven van vergunningen voor toeristen appartementen

Madrid stopt tijdelijk met het uitgeven van vergunningen voor toeristen appartementen
Beeld: via canva.com

Madrid stopt tijdelijk met het uitgeven van vergunningen voor toeristen appartementen

Madrid is niet allen populair bij de Nederlandse prinses Amalia, maar ook bij toeristen van over de hele wereld. De stad heeft veel culturele attracties en historische bezienswaardigheden. Maar het aantal toeristen in Madrid is sterk gestegen, waardoor er meer vraag is naar accommodaties. Veel particuliere woningen zijn omgebouwd tot vakantieverhuur accommodaties, wat voor problemen zorgt met buurtbewoners en het aanbod van woonruimte vermindert. De gemeente gaat nu actie ondernemen met de stop op vergunningen en veel hogere boetes.

Het aanbod van vakantieverhuur in Madrid is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Volgens gegevens van het gemeentebestuur zijn er in Madrid momenteel bijna 14.700 vakantieverhuur beschikbaar. Dit is een toename van 41% vergeleken met 2017. Van alle vakantieverhuur in Madrid hebben slechts 941 accommodaties (slechts 7%) een vergunning van de gemeente.

Om een vakantieverhuur in Madrid te exploiteren, is een vergunning vereist van de gemeente. Het verkrijgen van een vergunning kan een lang en ingewikkeld proces zijn. Aanvragers moeten aan een aantal eisen voldoen, waaronder dat het pand voldoet aan bepaalde veiligheids- en toegankelijkheidsnormen. Ze moeten ook een melding aan het gemeentebestuur doen en zich inschrijven in het register voor toeristische accommodaties.

De gemeente Madrid heeft zijn inspanningen om de illegale exploitatie van vakantieverhuur aan te pakken verhoogd. Recent heeft de gemeente van de Spaanse hoofdstad een nieuwe taskforce opgericht om toezicht te houden op het naleven van de regels voor vakantieverhuur. De taskforce heeft al honderden illegale vakantieverhuur gesloten en boetes opgelegd aan de eigenaren. 

De gemeente heeft de boetes verhoogd voor het illegaal exploiteren van vakantieverhuur. De boetes kunnen nu oplopen van 30.000 tot 190.000 euro terwijl dat voorheen slechts 3000 euro was. De gemeente Madrid heeft daarnaast ook andere stappen ondernomen om de problemen met vakantieverhuur aan te pakken, waaronder:

  • Het aanscherpen van de regels voor het verkrijgen van een vergunning voor vakantieverhuur: De gemeente heeft de eisen voor het verkrijgen van een vergunning voor vakantieverhuur aangescherpt om het voor eigenaren moeilijker te maken om illegale vakantieverhuur te exploiteren.
  • Het verhogen van de boetes voor het illegaal exploiteren van vakantieverhuur: De gemeente heeft de boetes voor het illegaal exploiteren van vakantieverhuur verhoogd om eigenaren af te schrikken.
  • Het intensiveren van de handhaving: De gemeente heeft zijn inspanningen om de naleving van de regels voor vakantieverhuur te handhaven geïntensiveerd.
Ga naar de inhoud