skip to Main Content
Oud-koning Juan Carlos in Spanje gaat met pensioen
El Conficencial

Oud-koning Juan Carlos in Spanje gaat met pensioen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De voormalige koning van Spanje Juan Carlos trekt zich terug uit het openbare leven en gaat met pensioen. Dat heeft de 81-jarige oud-koning en vader van de huidige koning Felipe VI officieel in een brief laten weten. Vanaf 2 juni zal Juan Carlos niet meer deelnemen aan officiële bijeenkomsten en verplichtingen.

Na de abdicatie in 2014 is het bergafwaarts gegaan met Juan Carlos en was hij vanwege zijn slechte gezondheid al vaak niet meer bij officiële bijeenkomsten te zien. Zo is de oud-koning slecht ter been na meerdere operaties aan heupen en knieën.

Ondanks dat Juan Carlos op 2 juni officieel met pensioen gaat zal hij lid blijven van de koninklijke familie en zal hij de daarbij behorende juridische status blijven behouden. Daarnaast heeft zijn pensioen geen invloed op de status van parlementariër en lid van de regering zoals dat officieel is in Spanje.

Koningin Sofia zal haar institutionele activiteiten blijven ontwikkelen zoals voorheen, aldus het Paleis van Zarzuela. Sinds de troonsafstand heeft Juan Carlos deelgenomen aan 119 officiële bijeenkomsten. Als lid van de koninklijke familie zal de oud-koning hetzelfde salaris als voorheen, zijnde 194.232 euro, ontvangen.

Juan Carlos was van 1975 (na de dood van Franco) tot 2014 koning van Spanje. Hij werd in 1938 geboren in Rome, omdat de Spaanse koninklijke familie daar in ballingschap verbleef tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Op 19 juni 2014 trad Juan Carlos officieel af als vorst waarna zijn oudste zoon Felipe het roer overnam. Hij was de eerste Spaanse koning die dat deed in bijna driehonderd jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
    1. Wizza ben bang van wel en misschien gaat hij ook vanuit een schuilhut wel weer ergens een leeuw doodschieten in Afrika.

  1. Ik hoop het niet Rob…..ik moet binnen 3 weken onder het mes…..Ik denk dat de koning slecht liep voor zijn operaties.

  2. In het artikel wordt de suggestie gewekt dat de koninklijke familie uitweek in verband met de burgeroorlog. Dit is niet juist.
    Alfonso XIII vertrok al in 1931 nadat de republikeinen de verkiezingen hadden gewonnen. Hij begreep dat Spanje hem niet meer pruimde vanwege zijn vriendschap met Mussolini en vooral vanwege zijn steun aan de dictatuur van Primo de Rivera. Slechter kun je het als koning moeilijk doen….

  3. De koning is slecht ter been NA meerdere operaties ? Dit is neem ik aan anders bedoeld? De chirurgen zullen toch niet bij de koning de boel verziekt hebben?

    1. Tuurlijk wel Rob want Cannabis tegen pijn is verboden in Spanje dus worden er nodeloze operaties gedaan die de boel enkel maar verergeren. De ene operatie moet de andere weer oplossen terwijl men weet wat verziekt is blijft verziekt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken