Oud-koning Juan Carlos in Spanje gaat met pensioen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Oud-koning Juan Carlos in Spanje gaat met pensioen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De voormalige koning van Spanje Juan Carlos trekt zich terug uit het openbare leven en gaat met pensioen. Dat heeft de 81-jarige oud-koning en vader van de huidige koning Felipe VI officieel in een brief laten weten. Vanaf 2 juni zal Juan Carlos niet meer deelnemen aan officiële bijeenkomsten en verplichtingen.

Na de abdicatie in 2014 is het bergafwaarts gegaan met Juan Carlos en was hij vanwege zijn slechte gezondheid al vaak niet meer bij officiële bijeenkomsten te zien. Zo is de oud-koning slecht ter been na meerdere operaties aan heupen en knieën.

Ondanks dat Juan Carlos op 2 juni officieel met pensioen gaat zal hij lid blijven van de koninklijke familie en zal hij de daarbij behorende juridische status blijven behouden. Daarnaast heeft zijn pensioen geen invloed op de status van parlementariër en lid van de regering zoals dat officieel is in Spanje.

Koningin Sofia zal haar institutionele activiteiten blijven ontwikkelen zoals voorheen, aldus het Paleis van Zarzuela. Sinds de troonsafstand heeft Juan Carlos deelgenomen aan 119 officiële bijeenkomsten. Als lid van de koninklijke familie zal de oud-koning hetzelfde salaris als voorheen, zijnde 194.232 euro, ontvangen.

Juan Carlos was van 1975 (na de dood van Franco) tot 2014 koning van Spanje. Hij werd in 1938 geboren in Rome, omdat de Spaanse koninklijke familie daar in ballingschap verbleef tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Op 19 juni 2014 trad Juan Carlos officieel af als vorst waarna zijn oudste zoon Felipe het roer overnam. Hij was de eerste Spaanse koning die dat deed in bijna driehonderd jaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.