3.200 werklozen door sluiting Nissan fabrieken in Catalonië

3.200 werklozen door sluiting Nissan fabrieken in Catalonië
Beeld: Twitter

3.200 werklozen door sluiting Nissan fabrieken in Catalonië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Nissan heeft uiteindelijk besloten de fabrieken en kantoren in Catalonië te sluiten. Er werd al lang over gespeculeerd en het personeel heeft al heel vaak gestaakt maar donderdagmorgen werd de definitieve beslissing van de Japanse autofabrikant bekend. Vanwege sluiting zullen er 3.200 werklozen bijkomen in Catalonië.

Nissan opende de fabrieken in Catalonië in de jaren tachtig maar nu 40 jaar later zullen de vestigingen in Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca en in de Zona Franca in Barcelona in december dit jaar de deuren sluiten. Nissan houdt voorlopig de fabrieken in Ávila (Castilië en Léon) en Cantabrië open.

Gedurende maanden hebben zowel de Catalaanse als de Spaanse autoriteiten overlegd met Nissan om de sluiting te voorkomen maar de autofabrikant geeft aan dat de sluiting doorgang gaat vinden als onderdeel van een internationale herstructurering.

Door de sluiting van de drie fabrieken en kantoren in Catalonië zijn er direct 3.200 werkloze werknemers terwijl het aantal indirecte werklozen stijgt tot tenminste 20.000 personen.

Meteen na de bekendmaking begonnen de problemen op straat in o.a. de Zona Franca in Barcelona. De boze werknemers blokkeerden wegen naar de haven, staken autobanden in brand en hielden rustig rijden acties (in hun Nissan’s) op diverse belangrijke wegen.

Door sommigen wordt op de sociale media ook weer verwezen naar het Catalaanse afscheidingsproces en dat dit heeft meegespeeld in de beslissing van Nissan om de drie fabrieken in Catalonië te sluiten maar de fabrieken in Castilië en León en Cantabrië open te houden. Anderen zeggen weer dat dit te maken heeft met de corona-crisis maar feit is dat er lang voor deze gezondheidscrisis er gesproken werd over de sluiting van deze Catalaanse/Spaanse en andere internationale Nissan fabrieken in andere landen.

Ook wordt de schuld gegeven aan o.a. de burgemeester van Barcelona Ada Colau omdat zij ooit lang voordat ze burgemeester werd gedemonstreerd heeft bij Nissan en ook de regiopremier Quim Torra krijgt de schuld van de sluiting.

Ga naar de inhoud