Europese Commissie: 140 miljard euro uit herstelfonds voor Spanje

Europese Commissie: 140 miljoen euro uit herstelfonds voor Spanje
Beeld: 123rf

Europese Commissie: 140 miljard euro uit herstelfonds voor Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie heeft een plan dat 750 miljard euro kost en waarvan met name twee grote Zuid Europese landen profijt van zullen hebben; Spanje en Italië. Het zijn deze twee landen die zwaar zijn getroffen door de corona-crisis en die lijnrecht tegenover de landen in het noorden van Europa staan wat betreft de financiële hulp uit Brussel.

Het plan van de Europese Commissie (EC) is om 750 miljard euro in te zetten om de economische gevolgen van de corona-crisis te bestrijden. Een groot deel van dit geld moet geleend worden maar zal bestemd zijn voor die EU-landen die zwaar zijn getroffen door de corona-crisis.

500 van de 750 miljard euro moet ‘geschonken’ worden aan de lidstaten terwijl 250 miljard euro beschikbaar is om te lenen maar onder bepaalde voorwaarden waaronder economische hervormingen. 

In het geval van Spanje zou het land 140 miljard kunnen krijgen, bestaande uit 77,3 miljard euro als ‘schenking’ terwijl het land nog eens 63,1 miljard euro kan lenen. In het geval van Italië wordt er gesproken over een schenking van 81 miljard euro en een lening van 91 miljard euro. Frankrijk zou als schenking 38,8 miljard euro ontvangen terwijl dit 37,7 miljard is voor Polen, 28,8 miljard voor Duitsland, 22,5 miljard voor Griekenland en 15,5 miljard voor Portugal.

Het voorstel van de EC zal worden voorgelegd aan de lidstaten die daarna op 19 juni over het plan gaan debatteren. De houding van de noordelijke EU landen Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden staat loodrecht op die van Spanje, Portugal, Griekenland en Italië waardoor er een felle discussie is ontstaan tussen het symbolische rijke noorden en arme zuiden. 

Frankrijk en Duitsland willen dat er geld wordt geschonken omdat dit in het belang is van de hele Europese Unie en de interne markt. De eerder genoemde noord Europese landen zeggen juist dat er hoe dan ook voorwaarden aan verbonden worden en dat niet zomaar geld wordt geschonken aan die landen die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. 

Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden willen een Europees noodfonds waar landen gedurende twee jaar geld uit kunnen lenen waardoor er dus niet zomaar geld geschonken wordt aan die landen die het zogenaamde huishoudboekje niet op orde hebben. Dit is het plan dat als alternatief voor het Frans/Duitse plan werd gepresenteerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.