Tot 53 jaar celstraf voor verdachten aanslagen Barcelona en Cambrils in 2017

Tot 53 jaar celstraf voor verdachten aanslagen Barcelona en Cambrils in 2017
Beeld: Europa Press

Tot 53 jaar celstraf voor verdachten aanslagen Barcelona en Cambrils in 2017

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De drie nog levende verdachten van de terroristische aanslagen in augustus 2017 op de Ramblas van Barcelona en in de kustplaats Cambrils aan de Costa Dorada zijn donderdag tot 53 jaar celstraf veroordeeld. De verdachten zijn echter niet veroordeeld voor de 16 doden maar wel voor het deelnemen aan een terroristische organisatie en andere misdrijven.

De Audiencia Nacional heeft de drie verdachten van de terroristische aanslagen op 17 augustus 2017 in Barcelona en Cambrils veroordeelt voor lange celstraffen. Het gaat om de enige drie terroristen die nog levend zijn want alle anderen werden of gedood door de politie of overleden bij een explosie in een woning waar bommen werden bereid.

Mohamed Houli Chemlal heeft 53 jaar en zes maanden celstraf gekregen, Driss Oukabir heeft 46 jaar en 6 maanden celstraf gekregen en Said ben Iazza kreeg 8 jaar celstraf vanwege zijn samenwerking met een terroristische organisatie.

Verder zullen de drie nog levende verdachten 376.4526,41 euro schadevergoeding aan 31 slachtoffers moeten betalen waaronder 13 Catalaanse politieagenten.

Aanslag

Rond 16.50 uur op 17 augustus 2017 reed een witte gehuurde bestelwagen voetgangers op de Ramblas in Barcelona omver. De bestelwagen reed vanaf de Plaça de Catalunya ongeveer 600 meter zigzaggend over het voetgangersgebied van de Ramblas. Het was de dodelijkste aanslag in Spanje sinds de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004.

Er werden drie verdachten gearresteerd. De Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op. Onder de doden bevonden zich drie Duitsers, een Belg, twee Spanjaarden en een Italiaan.

De vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen werd op 21 augustus in Subirats, op 50 kilometer van Barcelona, doodgeschoten.

Zo’n 6 uur later (rond 01.30 uur) werd in de kustplaats Cambrils aan de Costa Dorada een aanslag grotendeels verijdeld toen vijf terroristen met valse bomgordels werden neergeschoten. 

Zij wilden net als in Barcelona inrijden op wandelende mensen. Zij werden uitgeschakeld voordat zij meerdere slachtoffers konden maken. Eén burgerslachtoffer overleed, en ook de terroristen kwamen om het leven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.