Alles over met de trein naar Spanje reizen: van Amsterdam/Brussel naar Barcelona

Alles over met de trein naar Spanje reizen: van Amsterdam/Brussel naar Barcelona
Beeld: 123rf

Alles over met de trein naar Spanje reizen: van Amsterdam/Brussel naar Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Terwijl de meeste vakantiegangers en reizigers naar Spanje kiezen voor het vliegtuig omdat dit de snelste manier is van reizen, gaan er ook veel personen met eigen vervoer zoals de auto of kampeerauto naar Spanje of stappen ze in een bus van een touringcar organisatie. Maar wist je dat het ook mogelijk is om met de trein van Nederland of België naar Spanje te reizen?

Reizen met de trein heeft iets romantisch, zeker als het om lange afstanden gaat. Naast dat het reizen met een trein veel beter is voor het klimaat en milieu dan bijvoorbeeld een vliegtuig, zijn treinreizen ook comfortabel en is het een heel avontuur. Na de corona-pandemie is het lange afstandsreizen met de trein populair geworden en ook naar Spanje kun je met de trein reizen (of van Spanje naar Nederland/België).

De reisorganisatie TUI heeft recent diverse treinreizen in het zomerprogramma opgenomen maar Spanje hoort daar niet bij. Maar je hebt ook geen reisorganisatie nodig om naar Spanje te reizen met de trein want dat kun je zelf regelen. Maar als je dat prettig vindt, kun je dit ook vragen aan een gespecialiseerde reisorganisatie die de mogelijkheden voor jou op een rijtje zet.

Vanuit Nederland kun je via Brussel naar Parijs reizen om van daaruit verder naar het zuiden naar Valence of Toulouse en daarna richting Barcelona in Spanje te gaan. Praktisch alle treinreizen gaan via Barcelona van waaruit je met de hogesnelheidstrein AVE binnen Spanje verder kunt reizen zoals naar Girona (Costa Brava), Tarragona (Costa Dorada), Zaragoza, Madrid, Valencia, Alicante (Costa Blanca), Málaga (Costa del Sol), Sevilla en Granada (Costa Tropical). 

Mogelijkheden naar Barcelona

Via NS international hebben we gekeken naar diverse mogelijkheden. Helaas is het bij de NS website op dit moment niet mogelijk om treintickets aan te schaffen maar je kunt wel de route met tijden bekijken. We hebben geen prijzen vermeld omdat deze veel veranderen en afhankelijk zijn van de periode van het jaar.

Overdag naar Barcelona

Onze reis begint op maandag 4 juli 2022 bij Amsterdam Centraal en eindigt 12 uur en 17 minuten later in Barcelona Sants met vertrek en aankomst op dezelfde dag. Deze route heeft twee overstappen (Brussel en Valence).

07.15 uur vertrek vanaf Amsterdam Centraal met de Thalys trein naar Bruxelles Midi met aankomst om 9.08 uur (reistijd 1 uur en 53 minuten). 

10.17 uur vertrek Bruxelles Midi met de Franse TGV naar Valence met aankomst om 14.46 uur (reistijd 4 uur en 29 minuten).

15.11 uur vertrek Valence met de Spaanse AVE hogesnelheidstrein naar Barcelona Sants met aankomst om 19.32 uur (reistijd 4 uur en 21 minuten.

ATTENTIE: diverse lezers hebben ons erop attent gemaakt dat de verbinding tussen de trein in Valence en de Spaanse AVE soms fout gaat vanwege vertraging etc. Houdt hier rekening mee, ook omdat de hulp ter plaatse lastig is. De eerstvolgende AVE-trein naar Spanje vertrekt de volgende dag!

NOTA voor de Costa Brava reizigers: de Spaanse AVE trein stopt ook in Figueres en Girona voordat deze in Barcelona arriveert.

‘s Avonds naar Barcelona

Als je liever niet overdag wilt reizen en het niet erg vindt om in de trein te slapen, dan kun je ook met de nachttrein reizen. Omdat er geen nachttreinen rechtstreeks zijn naar Spanje gaat de reis via Parijs naar Toulouse en van daaruit via Narbonne naar Barcelona. De reis duurt langer (circa 18 uur) en er zijn in totaal drie overstappen (Parijs, Toulouse en Narbonne). 

17.15 uur vertrek vanaf Amsterdam Centraal met de Thalys trein naar Paris Nord met aankomst om 20.35 uur (reistijd 3 uur en 20 minuten). OVERSTAP: je hebt 1 uur en 10 minuten de tijd om van Paris Nord naar Paris Austerlitz te gaan.

21.45 uur vertrek vanaf Paris Austerlitz met de DNZ trein naar Toulouse Matabiau met aankomst om 6.42 uur (reistijd 8 uur en 57 minuten). 

8.46 uur vertrek vanaf Toulouse Matabiau met de TGV trein naar Narbonne met aankomst om 9.57 uur (reistijd 1 uur en 11 minuten).

10.33 uur vertrek vanaf Narbonne met de trein naar Barcelona Sants met aankomst om 12.34 uur (reistijd 2 uur).

PRIJSINDICATIE: Bij The Train Traveller hebben we een prijsindicatie gevraagd. Met de trein vanuit Nederland/België naar Barcelona/Spanje reizen is niet goedkoop. Vanuit Nederland moet je in de maanden juli en augustus rekening houden met minimaal 300 euro voor een enkele reis, wat dus minimaal 600 euro is voor een retourreis (2e klasse). Vanuit België is dat minimaal 250 euro voor een enkele reis en 500 euro voor een retourreis (2e klasse). Met overstap in Parijs is vaak goedkoper dan direct naar Lyon of Valence reizen. KLIK HIER voor meer informatie over met de trein naar Spanje reizen.

Rechtstreeks van Parijs naar Barcelona

Zoals je bij de overdag en ‘s avonds treizen ziet moet je altijd overstappen in Zuid-Frankrijk om een verbinding te hebben naar Barcelona. Het is echter ook mogelijk om vanuit Parijs rechtstreeks met de Franse TGV naar Barcelona te reizen. Het probleem daarbij is echter dat het hele jaar door de trein om 10.10 uur vertrekt en om 16.54 uur aankomt in Barcelona. Als je vanuit Nederland of België naar Parijs moet reizen dan haal je dat niet. Optie is dan om in Parijs te overnachten en de dag erna de rechtstreekse snelle trein naar Barcelona te nemen. 

In de zomermaanden (15 juni tot en met 30 september) rijdt er echter ook een rechtstreekse trein van Parijs naar Barcelona met vertrek in Parijs om 15.12 uur en aankomst in Barcelona om 21,54 uur. Deze is eventueel wel te halen als je vanuit Nederland of België naar Parijs moet reizen. Voor de pandemie waren er 4 rechtstreekse verbindingen per dag tussen Parijs en Barcelona maar dat is nu gedurende het hele jaar door gereduceerd tot een verbinding en in de zomermaanden twee dagelijkse verbindingen.

Wat betreft de terugreis vertrekt de trein in Barcelona om 9.10 uur met aankomst om 15.49 uur in Parijs waarna je door kunt reizen naar Nederland of België. Tussen 15 juni en 30 september kun je ook ‘s middags reizen met vertrek om 14 uur in Barcelona en aankomst om 20.48 uur in Parijs. Een aansluiting naar Nederland en België is er dan niet meer dus moet je overnachten in Parijs.

Wij hebben voor dit artikel gekeken naar de website van de NS International (KLIK HIER) en naar de website van SNCF Connect (KLIK HIER). Er zijn ook andere mogelijkheden waar je treintickets direct kunt kopen zoals OMIO (KLIK HIER) en Trainline (KLIK HIER). 

LET OP: routes en tijden kun na publicatie van dit artikel inmiddels alweer gewijzigd zijn. Controleer daarom ALTIJD de websites van de aanbieders van treintickets voor de actuele reisinformatie.

Ga naar de inhoud