Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (106)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (106)
Beeld: via canva.com

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (106)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuisd om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Dictatoriaal! Aanstaande zondag mogen we voor een nieuwe burgemeester stemmen. Wij als Nederlanders omdat we ingeschreven staan ook. In heel Spanje hangen posters en hangen er vlaggen van alle partijen en de burgemeesters die de partijen in de aanbieding hebben. Op mijn blog schreef ik er laatst ook al wat over. Bij ons in de gemeente, Carballedo, is er geen poster te zien van welke partij dan ook. Vlaggen wapperen hier ook niet in de wind om je aandacht te trekken. We krijgen zelfs geen foldertje in de brievenbus op wie we kunnen stemmen. Als ik eens naar de mogelijkheden zoek die er zijn binnen onze gemeente om op te stemmen, tref ik maar één partij en persoon aan. De PP en de burgemeester die hier al vanaf 1983 burgemeester is. Nee, 1983 is geen schrijffout! De man is al vanaf 1983 burgemeester. Als ik de foto van de man zie, wel een gedateerde foto, vallen mij de gelijkenissen met Lukashenko, de dictator van Wit-Rusland of Belarus, zo je wil, die recht op. De burgemeester is al langer aan het bewind dan de president van Wit-Rusland en die laatste is niet helemaal eerlijk verkozen.

Om met het laatste te beginnen van de laatste zin, Lukashenko is niet helemaal op een eerlijke manier aan de macht gekomen en gebleven. Maar, in Wit-Rusland zijn wel verkiezingen geweest, waarna er daarna gefraudeerd is en Lukashenko aan de macht kon blijven. Ik snap dat je misschien de draad kwijt bent en niet snapt wat dit over Wit-Rusland en Lukashenko op SpanjeVandaag te zoeken heeft. Blijf dan vooral lezen!

We hebben al een tijdje de papieren in huis om te kunnen gaan stemmen. We mogen gaan stemmen in het schoolgebouw in Santa Cristina de Asma. Schoolgebouw? Het is in een andere parochie van onze gemeente dus we gaan er maar eens kijken of we een schoolgebouw vinden. Nee dus. Als we het aan de buren vragen, blijkt de school tegenover de kerk te staan. Bovendien krijgen we ongevraagd het stemadvies om op de zittende burgemeester te stemmen. Het is een goede man van een goede partij, de PP. Bij een volgende gelegenheid rijden we nog eens richting het schoolgebouw dat tegenover de kerk staat. Maar volgens ons is het gebouw tegenover de kerk een woonhuis. 

Een week later komt een andere buurman wat aardbeien brengen en we vragen hem ook naar de school tegenover de kerk. Het gebouw waar we van denken dat het een woonhuis is, blijkt ook gewoon een woonhuis te zijn. Maar tegenover de kerk kun je een weggetje in en daar staat een wit gebouwtje ongeveer 100 meter het weggetje in, dat is de school, vertelt de buurman. Dat! zeg ik, is dat niet een stal? Nee, het is de school van vroeger en nu wordt het nog weleens gebruikt als buurthuis. Mooi, dan weten we nu waar we mogen gaan stemmen, we weten alleen nog niet op wie.

Afgelopen woensdag, slaan de honden aan. Ik ben niet thuis en Sol gaat kijken. Iemand stopt wat in de brievenbus en het is niet de postbode. Sol gaat naar buiten en de vrouw vertelt dat ze daar en daar woont en dat ze informatie komt posten over de partijen en de burgemeesters. Sol vraagt hoe het stemmen hier werkt. De vrouw vertelt dat het heel makkelijk is en ze geeft Sol een envelop voor Sol en een voor mij. Deze hoeven we alleen af te geven in het stembureau. Alles is al voorbereid, zegt de vrouw, je hoeft niets te doen. Ik hoop dat bij jullie lezers nu de link met Wit-Rusland langzaam duidelijk wordt. In de envelop is al geregeld dat we gaan stemmen op de PP en de zittende burgemeester. Dus de fraude die in Wit-Rusland na afloop ervoor zorgde dat Lukashenko aan de macht bleef, doen ze hier vast op voorhand! Veel mensen hier in de omgeving hebben het druk met de koeien of zijn stokoud, hoe makkelijk is het dan dat je stem op de juiste (?) burgemeester en partij al voor je gemaakt is. Maar als ze denken dat wij Nederlanders daar zomaar in trappen dan hebben ze het mis! We kunnen en mogen kiezen en al is de keuze zeer beperkt, wij kiezen wel zelf! 

Voor de lezers die ook mijn blog lezen en zich afvragen waarom ik er niets over op het blog heb geschreven, kan ik alleen maar zeggen dat wij hier wel gewoon willen wonen. Er zijn ook lezers van het blog uit de omgeving en net als op feestjes, kun je het beter niet over politiek, voetbal en geloof hebben.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud