Spectaculaire loopbruggen van Montfalcó naar Mont-Rebei in de Pyreneeën weer geopend

Spectaculaire loopbruggen van Montfalcó naar Mont-Rebei in de Pyreneeën weer geopend
Beeld: @Ribagorzaturismo / facebook

Spectaculaire loopbruggen van Montfalcó naar Mont-Rebei in de Pyreneeën weer geopend

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na een sluiting van bijna een jaar voor uitgebreide renovatiewerkzaamheden en veiligheidsverbeteringen, zijn de geliefde Montfalcó loopbruggen weer toegankelijk voor het publiek. Een kenmerkend onderdeel van deze route zijn de twee trapdelen die aan de rotswanden zijn bevestigd om zo twee steile kliffen van 30 en 44 meter te overbruggen. Deze trappen zijn volledig vernieuwd om de treden te verbreden en leuningen toe te voegen. De vernieuwde trappen zijn respectievelijk 90 en 120 meter lang, en tellen 139 en 215 treden.

Door het succes van de Montfalcó loopbruggen, gelegen in de gemeente Viacamp en Litera in de Ribagorza streek in de provincie Huesca (Aragón), was er na tien jaar na de opening een noodzaak voor een ingrijpende renovatie. Dit was nodig om de structuren aan te passen aan het hoge aantal bezoekers van meer dan 150.000 per jaar. De loopbruggen waren aangetast door zowel het veelvuldige gebruik als de invloed van het weer.

Op 8 augustus 2022 startte het werk met als doel de oude, originele houten loopbruggen die in mei 2013 werden ingehuldigd, te vervangen. Daarbij werd ook het pad schoongemaakt en de informatieborden bij de ingang van beide trajecten vervangen. Deze borden geven informatie over de geomorfologie, fauna en flora van deze bijzondere plek, alsook de verkeers- en veiligheidsvoorschriften.

Naast de loopbruggen omvatte de renovatie ook de verbetering en reparatie van de 35 meter lange hangbrug die Aragón en Catalonië verbindt over de Noguera-Ribagorzana rivier. Deze twee structuren zijn onderdeel van het Natuurpad van Montfalcó naar de Congost de Montrebei, dat in 2013 werd geopend en zich uitstrekt over 4 km tussen de provincies Huesca in Aragón en Lleida in Catalonië. Dit pad heeft de afgelopen tien jaar bijgedragen aan de economische revitalisering van het gebied door het bevorderen van nieuwe toeristische ondernemingen.

De wandeling

De wandeling kan het beste begonnen worden bij de Albergue de Montfalcó nabij het dorp Viacamp in de provincie Huesca (Aragón) waar je (enigszins moeilijk) met de auto kunt komen. Deze wandeling kan echter ook begonnen worden aan de kant van Catalonië bij de parkeerplaats van La Masieta in de provincie Lerida. LET OP: volgens lezers is de weg naar de Albergue 15 km lang en zit deze vol gaten, stijgers en klimmers van 15% en kan deze weg als gevaarlijk betiteld worden.

Het eerste stuk van de wandeling kan als normaal omschreven worden over een wandelpad in de natuur met mooie panoramische vergezichten en hier en daar banken om te genieten van de flora en fauna. Aangekomen bij het 30 kilometer lange Canelles stuwmeer wordt de eerste bergwand overwonnen met de eerste van de twee houten trappen. Niet veel verder weg volgt de tweede houten trappen stellage die langer en spectaculairder is dan de eerste trappen. Uiteindelijk kom je uit bij de hangbrug over de Noguera Ribagorzana rivier die daarnaast de grens vormt tussen Aragón en Catalonië.

Als je daarna verder loopt kom je op de GR-1 wandeling die op sommige delen uitgehakt is in de soms wel 500 meter hoge bergwanden. Uiteindelijk kom je nog over een tweede hangbrug waarna deze route eindigt bij de parkeerplaats van la Masieta (Lleida) waar je de route kunt eindigen of weer kunt terugkeren om naar het beginpunt en je auto te gaan. In totaal duurt de route ongeveer 5 tot 6 uur maar als je regelmatig stopt of zelfs even gaat zwemmen dan duurt de route uiteraard langer.

De wandeling zelf is ongeveer 8 kilometer lang dus voor de getrainde wandelaars niet veel maar voor de weekendwandelaars net genoeg. Tijdens de wandeling wordt er een hoogteverschil afgelegd van 390 meter maar dat gaat zo geleidelijk dat de wandelaar daar niet veel van merkt.

Wellicht is de wandeling niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees, want je dient een hangbrug over een diepte van 40 meter te bewandelen en dan uiteraard de houten trappen verticaal tegen een bergwand. Ook is de route niet echt geschikt om met kinderen of honden te wandelen, aangezien er af en toe behoorlijke dieptes zijn zonder dat het wandelpad is afgeschermd. Het hele wandelgebied is zoals vaak in Spanje perfect aangegeven met borden, informatiepanelen en indicatiepalen.

TIP: De hele omschrijving met foto’s en kaart met route, is in het Engels ook HIER te vinden.

De hoogtevrees trappen

Deze wandeling is niet alleen geweldig om te lopen vanwege de natuur, het stuwmeer, de rivier en mooie bergen maar ook vanwege de hangbrug en zeker de twee houten trappen tegen de bergwand.

Een van de trappen heeft een hoogteverschil van 30 meter en is 70 meter lang aangezien deze kriskras omhoog loopt tegen de bergwand. De tweede trap is maar liefst 106 meter lang om kriskras een hoogteverschil van 40 meter te overbruggen. Deze twee trappen zijn ongetwijfeld de meest spectaculaire onderdelen van de wandeling, al moet gezegd worden dat de hangbrug ook niet verkeerd is. De traptreden zijn van hout en slechts 90 centimeter breed en daarnaast bevestigd door middel van een ijzeren stellage tegen de bergwand. De trappen zijn afgeschermd van de diepte door een reling van hout en dik touw.

De trappen zijn volgens velen de hoogtepunten van de hele wandeling en kunnen omschreven worden als iets wat je niet zo vaak ergens anders zult zien. Het was uiteraard een heel karwei om de houten trappen te realiseren maar de veiligheid staat boven alles en daarnaast is de natuur zo veel mogelijk gerespecteerd en werd er zo veel mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt.

Al met al gaat het hier om een spectaculaire en niet al te moeilijke wandelroute die vanwege het feit dat deze niet zo dichtbij toeristengebieden ligt, zoals de Caminito del Rey in Málaga, minder bekend is maar daarom zeker niet minder spectaculair. Volgens sommigen is de route in Huesca/Lleida zelf veel spectaculairder en spannender dan de koningsroute in het zuiden van Spanje.

Ga naar de inhoud