Dure diefstal van zeldzame orchideeën in het Ordesa natuurpark in de Pyreneeën

Dure diefstal van zeldzame orchideeën in het Ordesa natuurpark in de Pyreneeën
Beeld: gobierno de aragón / web

Dure diefstal van zeldzame orchideeën in het Ordesa natuurpark in de Pyreneeën

In het hart van de Spaanse Pyreneeën ligt het indrukwekkende Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, een van de spectaculairste natuurgebieden van Europa. Dit UNESCO Werelderfgoed-gebied is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, met zijn imposante rotsformaties, waterrijke valleien en een ongelooflijke diversiteit aan fauna en flora, waaronder zeldzame orchideeën.

Recent werd er echter een verontrustend incident gemeld in het Nationaal Park. Drie exemplaren van de zeldzame en beschermde orchidee “Cypripedium calceolus”, ook wel bekend als het “damespantoffeltje of vrouwenschoentje” (zapatito de dama), werden gestolen uit een van de populaties in het park. Deze unieke bloem, met zijn opvallende gele bloemen, is een van de grootste en zeldzaamste orchideeënsoorten in Europa.

De diefstal is een zware slag voor de bescherming van de biodiversiteit in de Pyreneeën van Aragón. Het “damespantoffeltje” is niet alleen een wettelijk beschermde soort, maar ook een van de grootste trekpleisters voor natuurliefhebbers die het park bezoeken. De bloemen trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan tijdens de bloeiperiode, wat een belangrijke bron van inkomsten is voor het park.

Volgens de autoriteiten is de waarde van de drie gestolen exemplaren geschat op 48.000 euro. Dit maakt de diefstal niet alleen een ecologische ramp, maar ook een zware financiële klap voor het park. De daders, waarschijnlijk particuliere verzamelaars of illegale handelaars, hebben niet alleen de beschermde status van deze soort geschonden, maar ook het recht van anderen op het genieten van deze natuurlijke pracht ontnomen.

Om verdere schade aan de kwetsbare orchideeënpopulaties in Ordesa te voorkomen, heeft het park verscherpt toezicht en bewaking ingesteld. Bovendien worden er extra maatregelen genomen om de overgebleven exemplaren beter te beschermen, zoals het aanbrengen van fysieke afscheidingen en het verhogen van de bewaking tijdens de bloeiperiode.

Het incident heeft ook geleid tot een oproep aan bezoekers om extra alert te zijn en verdachte activiteiten te melden. Natuurliefhebbers worden aangemoedigd om de schoonheid van deze zeldzame bloemen te bewonderen, zonder ze aan te raken of te schaden.

Ga naar de inhoud