Israël biedt Spanje harde repliek in toenemend diplomatiek conflict

Israël biedt Spanje harde repliek in toenemend diplomatiek conflict
Beeld: ai-beeld / redactie

Israël biedt Spanje harde repliek in toenemend diplomatiek conflict

Nadat bekend werd dat Spanje, Noorwegen en Ierland de Palestijnse staat voortaan erkennen, lopen de spanningen tussen Israël en Spanje verder op. Israël liet weten dat ‘de tijd van de inquisitie voorbij is’ en landen die Israël schade toebrengen hetzelfde antwoord kunnen verwachten. Vanaf 1 juni verbiedt Israël het Spaanse consulaat in Jerusalem nog Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever te helpen.

Ruim een half jaar na de invasie van Gaza door Israël lijkt de spanning alleen maar meer en meer toe te nemen. De Israëlische regering liet aan Spanje weten dat ‘de tijd van de inquisitie voorbij is’. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, sprak dreigende taal. “Vandaag de dag heeft het Joodse volk een soevereine en onafhankelijke staat, en niemand zal ons verplichten onze religie te veranderen of ons bestaan bedreigen: zij die ons schade toebrengen, zullen op hun beurt schade worden toegebracht.”

Op de X-account van de minister verscheen ook de volgende boodschap aan de Spaanse regering. “We zullen niet zwijgen voor een regering die het terrorisme beloont en wiens leiders, Pedro Sánchez en Yolanda Díaz, het antisemitische lemma ‘From the River to the sea, Palestine shall be free’ scanderen”.

“Zij die Hamas belonen en proberen een Palestijnse staat te stichten zullen geen contact hebben met de Palestijnen”, zegt Katz ook nog. De minister legde daarop aan het Spaanse consulaat in Jeruzalem een verbod op consulaire diensten te verlenen aan alle inwoners van de Palestijnse Autoriteit. Van de Spaanse regering kwam voorlopig nog geen antwoord op de zoveelste provocatie in dit moeilijke diplomatieke conflict. Katz heeft ook meerdere “dreigende” video’s geplaatst over Noorwegen en Ierland.

Ga naar de inhoud