SANTANDER – De 17-jarige Nederlandse Vera Mol die in 2015 in Cantabrië bij het bungeejumpen om het leven kwam, is overleden doordat de bungeejump instructeur niet goed Engels sprak. Dat is althans volgens de rechtbank in Spanje een van de redenen. Daarnaast had het bedrijf geen toestemming om op de plaats waar het dodelijke ongeval gebeurde mensen te laten bungee springen en werd er slecht gecontroleerd of de veiligheidslijn vast zat. De instructeur en eigenaar van het bedrijf kunnen nu celstraffen krijgen tot 4 jaar.
Het outdooractiviteiten bedrijf biedt nu geen bungeejumpen meer aan maar in 2015 gebeurde dat wel en dat wilde de 17-jarige Vera Mol ook wel eens proberen. Op het moment dat de Nederlandse tiener naar beneden sprong had ze haar harnas weliswaar om maar zat ze niet vast aan een veiligheidskabel waardoor ze zonder een mogelijkheid de val op te vangen 40 meter naar beneden sprong in de Cabezon de la Sal kloof in Cantabrië.
De rechter oordeelt dat een van de redenen waarom de Nederlandse te vroeg sprong het feit was dat de instructeur onverstaanbaar en niet correct Engels sprak en riep “no jump” wat de Nederlandse opvatte of hoorde als “now jump”. Dit misverstand had makkelijk voorkomen kunnen worden als de instructeur “don’t jump” had geroepen, wat correct Engels is volgens de Rechter. Volgens de rechtbank was het Engels van de instructeur niet goed genoeg om buitenlanders te begeleiden bij activiteiten die levensgevaarlijk zijn.
Daarnaast waren er nog meer fouten zoals het niet correct controleren van de leeftijd. De Nederlandse Vera was slechts 17 jaar jong en had niet mogen deelnemen aan het bungeejumpen omdat de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar is. De rechter stelt de instructeur van het bedrijf Flowtrack hiervoor aansprakelijk. Ook had dit bedrijf helemaal geen toestemming en vergunning om te mogen bungeejumpen op de plaats waar de Nederlandse is overleden. Sterker nog, er mag helemaal niet aan bungeejumpen of puenting worden gedaan bij de brug van de A-8 snelweg over de Cedeja rivier.