Slecht Engels van bungeejump instructeur is doodsoorzaak Nederlandse tiener in 2015 in Cantabrië

Freepik
Beeld: Freepik

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SANTANDER – De 17-jarige Nederlandse Vera Mol die in 2015 in Cantabrië bij het bungeejumpen om het leven kwam, is overleden doordat de bungeejump instructeur niet goed Engels sprak. Dat is althans volgens de rechtbank in Spanje een van de redenen. Daarnaast had het bedrijf geen toestemming om op de plaats waar het dodelijke ongeval gebeurde mensen te laten bungee springen en werd er slecht gecontroleerd of de veiligheidslijn vast zat. De instructeur en eigenaar van het bedrijf kunnen nu celstraffen krijgen tot 4 jaar.

Het outdooractiviteiten bedrijf biedt nu geen bungeejumpen meer aan maar in 2015 gebeurde dat wel en dat wilde de 17-jarige Vera Mol ook wel eens proberen. Op het moment dat de Nederlandse tiener naar beneden sprong had ze haar harnas weliswaar om maar zat ze niet vast aan een veiligheidskabel waardoor ze zonder een mogelijkheid de val op te vangen 40 meter naar beneden sprong in de Cabezon de la Sal kloof in Cantabrië.

De rechter oordeelt dat een van de redenen waarom de Nederlandse te vroeg sprong het feit was dat de instructeur onverstaanbaar en niet correct Engels sprak en riep “no jump” wat de Nederlandse opvatte of hoorde als “now jump”. Dit misverstand had makkelijk voorkomen kunnen worden als de instructeur “don’t jump” had geroepen, wat correct Engels is volgens de Rechter. Volgens de rechtbank was het Engels van de instructeur niet goed genoeg om buitenlanders te begeleiden bij activiteiten die levensgevaarlijk zijn.

Daarnaast waren er nog meer fouten zoals het niet correct controleren van de leeftijd. De Nederlandse Vera was slechts 17 jaar jong en had niet mogen deelnemen aan het bungeejumpen omdat de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar is. De rechter stelt de instructeur van het bedrijf Flowtrack hiervoor aansprakelijk. Ook had dit bedrijf helemaal geen toestemming en vergunning om te mogen bungeejumpen op de plaats waar de Nederlandse is overleden. Sterker nog, er mag helemaal niet aan bungeejumpen of puenting worden gedaan bij de brug van de A-8 snelweg over de Cedeja rivier.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.