Slecht Engels van bungeejump instructeur is doodsoorzaak Nederlandse tiener in 2015 in Cantabrië

Freepik
Beeld: Freepik

Slecht Engels van bungeejump instructeur is doodsoorzaak Nederlandse tiener in 2015 in Cantabrië

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – De 17-jarige Nederlandse Vera Mol die in 2015 in Cantabrië bij het bungeejumpen om het leven kwam, is overleden doordat de bungeejump instructeur niet goed Engels sprak. Dat is althans volgens de rechtbank in Spanje een van de redenen. Daarnaast had het bedrijf geen toestemming om op de plaats waar het dodelijke ongeval gebeurde mensen te laten bungee springen en werd er slecht gecontroleerd of de veiligheidslijn vast zat. De instructeur en eigenaar van het bedrijf kunnen nu celstraffen krijgen tot 4 jaar.

Het outdooractiviteiten bedrijf biedt nu geen bungeejumpen meer aan maar in 2015 gebeurde dat wel en dat wilde de 17-jarige Vera Mol ook wel eens proberen. Op het moment dat de Nederlandse tiener naar beneden sprong had ze haar harnas weliswaar om maar zat ze niet vast aan een veiligheidskabel waardoor ze zonder een mogelijkheid de val op te vangen 40 meter naar beneden sprong in de Cabezon de la Sal kloof in Cantabrië.

De rechter oordeelt dat een van de redenen waarom de Nederlandse te vroeg sprong het feit was dat de instructeur onverstaanbaar en niet correct Engels sprak en riep “no jump” wat de Nederlandse opvatte of hoorde als “now jump”. Dit misverstand had makkelijk voorkomen kunnen worden als de instructeur “don’t jump” had geroepen, wat correct Engels is volgens de Rechter. Volgens de rechtbank was het Engels van de instructeur niet goed genoeg om buitenlanders te begeleiden bij activiteiten die levensgevaarlijk zijn.

Daarnaast waren er nog meer fouten zoals het niet correct controleren van de leeftijd. De Nederlandse Vera was slechts 17 jaar jong en had niet mogen deelnemen aan het bungeejumpen omdat de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar is. De rechter stelt de instructeur van het bedrijf Flowtrack hiervoor aansprakelijk. Ook had dit bedrijf helemaal geen toestemming en vergunning om te mogen bungeejumpen op de plaats waar de Nederlandse is overleden. Sterker nog, er mag helemaal niet aan bungeejumpen of puenting worden gedaan bij de brug van de A-8 snelweg over de Cedeja rivier.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.