Er werden in 2017 in Spanje meer dan 138.000 honden en katten in de steek gelaten

Er werden in 2017 in Spanje meer dan 138.000 honden en katten in de steek gelaten
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Elk jaar komt de Fundación Affinity met de jaarcijfers waaruit dit keer blijkt dat er vorig jaar 138.307 honden en katten in de steek werden gelaten. Dat aantal is nagenoeg hetzelfde als het jaar daarvoor in 2016 toen dat nog 137.782 was, een 525 in de steek gelaten honden en katten meer dus in 2017.

Van het totaal aantal in de steek gelaten dieren waren er 104.834 honden en 33.473 katten. 43% van al deze in de steek gelaten honden en katten werd geadopteerd terwijl 18% vanwege de identificatie teruggebracht kon worden naar hun baasjes, 16% woont nog steeds in een opvangcentrum of asiel.

Helaas werd bij 2% van deze dieren euthanasie gepleegd, meestal omdat het dier ziek was of een agressief gedrag vertoonde en het te gevaarlijk zou zijn om zo’n dier in adoptie te geven.

De Fundación Affinity heeft zich bij deze cijfers voor het onderzoek gebaseerd op de gegevens die de opvangcentra en asiels in Spanje bijhouden. Dit houdt dus in dat het aantal in de steek gelaten honden en katten vele malen groter kan zijn.

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn ongewenste geboortes of zwangerschap. Als tweede belangrijke reden staat het einde van het jachtseizoen en de economische factoren op de lijst terwijl het niet te corrigeren gedrag van een huisdier op de vierde plaats staat en het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) ook een van de redenen is om een dier in de steek te laten.

Helaas zijn in het onderzoek niet de cijfers opgenomen van honden en katten die vermoord worden.

91% van de in de steek gelaten honden en katten werd op straat gevonden terwijl slechts 9% van de dieren door de eigenaar naar het asiel of opvangcentrum werd gebracht.

Bekijk het hele rapport HIER (PDF)

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Dank jullie wel voor de reacties. Ik heb hieruit wel een mogelijkheid gezien. Ze moeten dus 1 uur per dag van de ketting af. Dit gebeurt niet. Ik ga webcams ophangen, en met die bewijzen verdere stappen ondernemen, bedankt nogmaals

Dit gaat je uren en uren kosten en misschien is het zelfs niet genoeg gezien de nieuwe privacy wet die verbied jou foto´s te laten maken of filmen op prive terrein, je zou dus door deze akties zelf behoorlijk in de problemen kunnen komen.

Er is ook een dierenafdeling bij de Guardia Civil die tegen dierenleed optreden.

Wat dieren betreft zijn de Spanjaarden echt een achterlijk volk. Ieder kind krijgt een puppie, en als de lol er vanaf is, kunnen die dieren gewoon verrotten. Bah.

Nu dit toch aan de orde komt, ik heb een probleem .
Hier in het dorp heeft iemand 2 grote honden 24/7 aan een ketting liggen zonder schaduw weinig tot geen voedsel/water.Worden wel bijgevoerd door vrijwilligers. Ze liggen op “privégrond”. Elke dag moet ik er langs en verpest mn dag door de aanblik van die dieren. Nu wil ik ze daar weghalen. Wie heeft daar ervaring mee en hoe pak ik dat aan?

Beste Dierenliefhebber,

Heb hier geen ervaring mee, maar ik zou een dierenarts raadplegen, die zal, vermoed ik, wel kunnen vertellen tot wie je je moet richten. Of contacteer de PACMA.
Proficiat dat je je om die onschuldige diertjes bekommert.

Je kunt hoog en laag springen, als deze honden op een prive terrein liggen doen ze er helemaal niets aan tenzij deze dieren de dood nabij zijn. Aangezien er vrijwilligers zijn die deze dieren in leven houden of er voor zorgen dat ze nog kunnen overleven wordt dit ook gezien als overbodig hier wat aan te doen. Een dier helpen werkt dus negatief uit voor het dier en voordelig uit voor de verotte eigenaar.

Had er ook even aan gedacht dat op een privé terrein een zware klus wordt
om bij Dierenwelzijn of wie dan ook aan de alarmbel te trekken, maar men moet volharden tot wanneer er iemand in actie treedt. Zo’n daden moeten bestraft worden, men kan dit niet blijven aanvaarden. Luchar is de boodschap.
Joan raap je moed bij elkaar, samen met andere mensen en laat die diertjes niet in de steek. Geef later ook follow-up hé.

Het best is om de SEPRONA te bellen. Maar het zal niet makkelijk zijn. Ze moeten aan een ketting van een bepaalde lengte liggen en moeten 1 uur per dag van de ketting af. Maar wie controleert dat???

De Guardia Civil doet hier wel degelijk iets aan. Kijk ook maar eens naar de regels etc waar je aan moet voldoen om paarden te mogen houden, dan heb je een vergunning nodig….dat niet iedereen zich aan die vergunning houdt is inderdaad een hele ander kwestie, en zeker af te keuren. Dus je kan gewoon een aangifte doen tegen die eigenaar. Ze komen dan ter plekke kijken, kan helaas even duren, maar elk dier heeft recht op schaduw en de basis beginselen. Zoals water er zeker 1 is. Dus idd geen foto direct maken, maar aangifte doen tegen de bewoner… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.