Black Lives Matter noemt de Spaanse ‘conguitos’ chocolade pinda’s racistisch

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Black Lives Matter noemt de Spaanse ‘conguitos’ chocolade pinda's racistisch
Beeld: Conguitos / Facebook

MADRID – In Nederland heeft men het elk jaar weer over de zwarte Piet discussie en of dit discriminatie en racisme is of cultuur en traditie. Ook Spanje ontkomt elk jaar niet aan dit debat tijdens de Driekoningen waar een ‘zwarte’ koning nog steeds ‘gespeeld’ wordt door een zwart geschminkte blanke man. Na de problematiek rondom de negerzoen in Nederland is het nu tijd voor Black Lives Matter om de conguitos chocolade pinda’s in Spanje aan te vallen.

Wereldwijd zijn de M&M’s zeer bekend, de pinda’s in een chocoladelaag. In het geval van de M&M’s gaat het om verschillende kleuren zoals groen, geel, oranje, blauw en bruin en gebruikt men in het logo gekleurde pindamannetjes.

In Spanje is daar een variant van genaamd ‘conguitos’, een oranje zak met daarin zwarte, witte, bruine of een mix pinda’s met een chocoladelaag. Maar het meest opvallende van de verpakking is het mannetje dat gebruikt wordt, deze is namelijk bruin/zwart (chocolade kleur) heeft grote witte ogen en ronde en volle rode lippen.

De Spaanse afdeling van Black Lives Matter noemt het mannetje racistische en discriminerend want in hun ogen is duidelijk dat hier een zwarte Afrikaanse man mee bedoeld wordt. Op Change.org is men nu een actie gestart om handtekeningen te verzamelen om ervoor te zorgen dat de producent van conguitos het mannetje veranderd.

Het zwarte mannetje met grote witte ogen en rode lippen werd in 1961 door Juan Tudela Ferez ontworpen en is gebaseerd op de zelfstandigheid van de Belgische Congo. Het ontwerp is door de jaren heen aangepast maar het zwarte mannetje is altijd zo gebleven al zijn er nu ook witte (witte chocolade) en bruine (melk chocolade) mannetjes die het zwarte (pure chocolade) mannetjes bijstaan. 

Conguitos is een product van de chocoladeproducent Lacasa die het merk conguitos in 1987 kocht en inmiddels aanwezig is in vijf continenten en jaarlijks 150 miljoen euro omzet.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.