Black Lives Matter noemt de Spaanse ‘conguitos’ chocolade pinda’s racistisch

Black Lives Matter noemt de Spaanse ‘conguitos’ chocolade pinda's racistisch
Beeld: Conguitos / Facebook

Black Lives Matter noemt de Spaanse ‘conguitos’ chocolade pinda’s racistisch

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Nederland heeft men het elk jaar weer over de zwarte Piet discussie en of dit discriminatie en racisme is of cultuur en traditie. Ook Spanje ontkomt elk jaar niet aan dit debat tijdens de Driekoningen waar een ‘zwarte’ koning nog steeds ‘gespeeld’ wordt door een zwart geschminkte blanke man. Na de problematiek rondom de negerzoen in Nederland is het nu tijd voor Black Lives Matter om de conguitos chocolade pinda’s in Spanje aan te vallen.

Wereldwijd zijn de M&M’s zeer bekend, de pinda’s in een chocoladelaag. In het geval van de M&M’s gaat het om verschillende kleuren zoals groen, geel, oranje, blauw en bruin en gebruikt men in het logo gekleurde pindamannetjes.

In Spanje is daar een variant van genaamd ‘conguitos’, een oranje zak met daarin zwarte, witte, bruine of een mix pinda’s met een chocoladelaag. Maar het meest opvallende van de verpakking is het mannetje dat gebruikt wordt, deze is namelijk bruin/zwart (chocolade kleur) heeft grote witte ogen en ronde en volle rode lippen.

De Spaanse afdeling van Black Lives Matter noemt het mannetje racistische en discriminerend want in hun ogen is duidelijk dat hier een zwarte Afrikaanse man mee bedoeld wordt. Op Change.org is men nu een actie gestart om handtekeningen te verzamelen om ervoor te zorgen dat de producent van conguitos het mannetje veranderd.

Het zwarte mannetje met grote witte ogen en rode lippen werd in 1961 door Juan Tudela Ferez ontworpen en is gebaseerd op de zelfstandigheid van de Belgische Congo. Het ontwerp is door de jaren heen aangepast maar het zwarte mannetje is altijd zo gebleven al zijn er nu ook witte (witte chocolade) en bruine (melk chocolade) mannetjes die het zwarte (pure chocolade) mannetjes bijstaan. 

Conguitos is een product van de chocoladeproducent Lacasa die het merk conguitos in 1987 kocht en inmiddels aanwezig is in vijf continenten en jaarlijks 150 miljoen euro omzet.

Ga naar de inhoud