Problematische bouw van een hotel in het Cabo de Gata natuurpark

Problematische bouw van een hotel in het Cabo de Gata natuurpark
Beeld: Cabo de Gata / Freepik

Problematische bouw van een hotel in het Cabo de Gata natuurpark

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Volgens sommigen is dit het duidelijke bewijs van de nieuwe politiek van de Partido Popular in Andalusië terwijl anderen het slechts een verbouwing noemen die geheel aan de eisen voldoet. De Junta de Andalucía heeft toestemming gegeven om middenin het beschermde natuurpark Cabo de Gata in de provincie Almería een vier sterren hotel met 30 luxe kamers te bouwen. Het gaat niet om een compleet nieuw gebouw maar om een ‘aanpassing’ van een reeds bestaande in verval geraakte finca (boerderij).

De Andalusische regioregering heeft het project om een viersterren hotel te bouwen in het bekende Cabo de Gata natuurgebied als ‘milieuvriendelijk’ (viable medioambientalmente) verklaard waardoor het geplande hotel met 30 kamers op slechts 700 meter van het strand in de Bahía de Los Genoveses in Nijar doorgang kan vinden.

Volgens de Junta de Andalucía zijn de bouwplannen van de bouwonderneming Torres y González SL in overeenstemming met de regels en wetten die gelden in een beschermd natuurgebied zoals Cabo de Gata. 

Het is echter een verandering van politieke kleur die gezorgd heeft voor deze wijziging omdat in 2017 ten tijde van de PSOE-regering in Andalusië de bouw werd afgekeurd nadat er een grote campagne werd gestart in 2016 tegen de bouw.

In 2017 wilde men de finca genaamd ‘Cortijo Las Chiqueras’, waarvan alleen nog enkele muren overeind staan, verbouwen en twee nieuwe gebouwen plaatsen. Maar dat werd afgewezen maar wordt nu ten tijde van de PP-regering in Andalusië gedeeltelijk goedgekeurd. De politieke kwestie wordt aangehaald door de tegenstanders van de bouw van een hotel in het Cabo de Gata natuurpark.

De burgemeester van Nijar zegt dat de verbouwing en restauratie van de bestaande finca de omgeving geen schade zal toebrengen. Er moet meer dan 2 miljoen euro geïnvesteerd gaan worden in de bouw van een viersterrenhotel met 30 kamers en een grote niet geasfalteerde en verlichte parkeerplaats voor 70 auto’s.

Ga naar de inhoud