EU-2021 achtste finales: Spanje na winst op Kroatië door naar kwartfinales

Beeld: Freepik

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Nadat Nederland werd uitgeschakeld door Tsjechië en België door is gegaan naar de kwartfinales na winst op Portugal, is het Spanje ook gelukt om een plaats tussen de laatste acht te verdienen. Op maandag wist Spanje in de knock-outfase in Kopenhagen met 3-5 van Kroatië te winnen maar dat was pas na een verlenging omdat Spanje hun voorsprong van 1-3 weggaf aan Kroatië.

Het eerste doelpunt in wat voor Spanje de vierde EK-wedstrijd was werd gemaakt door de doelman van Spanje nadat hij een terugspeelbal van Pedri niet goed aannam waardoor de score in de 20e minuut op 0-1 kwam voor Kroatië. In de 38e minuut wist Pablo Sarabia voor Spanje de gelijkmaker te maken en ging men met 1-1 de pauze in.

Het tweede (of eigenlijk derde) doelpunt voor Spanje werd in de 57e minuut gemaakt door César Azpilicueta waardoor het 1-2 werd voor Spanje. Ongeveer 20 minuten later wist Ferran Torres in de 76e minuut het derde doelpunt voor Spanje te maken waardoor het 1-3 werd.

Kroatië wist in de 85e minuut echter een tweede doelpunt te maken waardoor het 2-3 werd en in de extra tijd wist kroatië ook nog de 3-3 gelijkmaker te maken waardoor er een verlenging kwam. In de 100e minuut wist Morata het vierde doelpunt voor Spanje te maken waardoor het 3-4 werd. Slechts 3 minuten later in de 103e minuut wist Mikel Oyarzabal het vijfde Spaanse doelpunt te maken en werd het 3-5, de eindscore.

Kwartfinale

Spanje speelt de volgende wedstrijd in de kwartfinale als een van de laatste acht landen tegen Zwitserland, een wedstrijd die maandagavond 28 juni om 21 uur gespeeld wordt. Deze wordt gespeeld op vrijdag 2 juli om 18 uur in Sint-Petersburg, dezelfde dag dat België om 21 uur in München tegen Italië moet spelen.

Stel dat Spanje en België alle twee de kwartfinales weten te winnen dan staan beide landen tegenover elkaar in de halve finales op dinsdag 6 juli om 21 uur in Londen.

Groepsfase Spanje

De eerste groepsfase wedstrijd tegen Zweden eindigde voor Spanje in een 0-0 gelijkspel terwijl Spanje duidelijk de overhand had op het veld. De tweede wedstrijd tegen Polen eindigde ook in een 1-1 gelijkspel waarbij Spanje een penalty mistte.

In de derde wedstrijd tegen Slowakije mistte Spanje ook een penalty maar daarna kwam Spanje op gang en won Spanje uiteindelijk met 0-5 van Slowakije (mede dankzij drie doelpunten en twee eigen doelpunten).

Spanje eindigde in Groep E met 5 punten op de tweede plaats omdat Zweden met 3-2 van Polen wist te winnen en als eerste eindigde met 7 punten. Als derde in Groep E eindigde Slowakije met 3 punten en als vierde Polen met slechts 1 punt (dankzij het gelijkspel tegen Spanje).