Spanje ontvangt 12 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds

Spanje ontvangt 12 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds
Beeld: Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spanje ontvangt 12 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje zal de derde betaling uit het NextGenerationEU herstelfonds ontvangen. Het gaat om de grootste uitkering tot nu toe van 12 miljard euro die bovenop de 9 en 10 miljard euro die Spanje in 2021 reeds ontving komt. De Europese Commissie prijst Spanje omdat het land bewijzen heeft kunnen leveren dat ze aan alle 40 doelstellingen van het Nationale Herstelplan hebben voldaan.

Spanje heeft in NextGenerationEU de beschikking over 140 miljard euro, bestaande uit 69,5 miljard euro als ‘schenking’ terwijl het land nog eens 70,5 miljard euro kan lenen. De Spaanse regering gaat als eerste de 69,5 miljard euro aannemen omdat het land twee jaar de tijd heeft om het resterende bedrag van 70,5 miljard te vragen aan de Europese Commissie.

Met deze derde betaling heeft Spanje 31 miljard euro van de 69,5 miljard euro ontvangen. De nieuwe betaling hangt samen met een reeks belangrijke hervormingen op de arbeidsmarkt waaronder de aangenomen arbeidswethervorming, het pensioenstelsel en de groene en digitale transitie. 

De Europese Commissie eist dat 37% van het NextGenerationEU-plan wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 20% aan de technologische transitie. De analyses uitgevoerd door de technici van de EC tonen aan dat Spanje aan deze criteria voldoet: 40% van het bedrag wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 28% aan de technologische transitie.

Spanje was een van de eerste landen die het hervormingsplan op 30 april 2021 aan de Europese Commissie overhandigde. Het was ook een van de eerste landen die in juni 2021 de goedkeuring van het plan kreeg en een voorfinanciering kreeg bestaande uit 9 miljard euro in augustus 2021. Daarna werd Spanje ook het eerste EU-land dat het eerste een deel van het NextGenerationEU had aangevraagd en gekregen, in dat geval 10 miljard euro.

Ga naar de inhoud