Search
menu
Search

Een woning kopen in Spanje? – Hier moet je op letten

Een woning kopen in Spanje? – Hier moet je op letten

Een woning kopen in Spanje? – Hier moet je op letten

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op dit moment is er een overvloed aan woningen beschikbaar in Spanje. Het gaat hierbij niet enkel en alleen om bestaande bouw, maar ook nieuwbouwprojecten zijn volop in ontwikkeling. Wanneer je een woning in Spanje gaat kopen kan het dan ook lastig zijn om een goede keuze, want zowel aan beide soort woningen zitten voor- en nadelen. In dit artikel gaan we je dan ook een aantal handige tips meegeven die je kunt gebruiken tijdens je zoektocht naar een woning in Spanje.

Zorg voor duidelijke wensen en behoeften

Om de zoektocht naar een geschikte woning makkelijker te maken is het belangrijk om je eisen op voorhand op papier te zetten. Hierdoor zullen namelijk veel woningen afvallen, waardoor je zoektocht dus aanzienlijk eenvoudiger zal worden. Wel is het natuurlijk belangrijk om hier al je behoeften goed in op te nemen, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.

Belangrijke punten om rekening mee te houden

Om jezelf zo goed mogelijk te oriënteren, is het goed om rekening te houden met de volgende aspecten:

  • Houd er rekening mee dat Spanje is verdeeld in verschillende Costa’s en dat deze behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Dit niet alleen qua temperatuur, maar bijvoorbeeld ook qua cultuur als bijvoorbeeld de woningprijzen in de regio. Het kiezen van een goede locatie is dan ook altijd de eerste stap.
  • Denk goed na of je op zoek bent naar een vakantiewoning of naar een woning voor een permanent verblijf.
  • Wil je het potentieel van de woning benutten om zoveel mogelijk geld te genereren, of wil je de woning voor persoonlijk gebruik?
  • Denk goed na over de kenmerken waar de woning over moet beschikken, zoals bijvoorbeeld het aantal slaapkamers, badkamers, oppervlakte en natuurlijk andere belangrijke zaken.
  • Hoe ga je woning financieren? Doe je dit met eigen geld of door een Nederlandse, Belgische of Spaanse hypotheek af te sluiten? Het is belangrijk om je hier goed in in te lezen, aangezien je te maken hebt met verschillende voorwaarden die bepalen of je in aanmerking komt voor een hypotheek in je eigen land of in het buitenland.
  • Het is slim om met een Nederlandssprekende makelaar in zee te gaan, die de locatie kent waarin jij een Spaanse woning wilt kopen. Die zal niet alleen het aankoopproces eenvoudiger maken, maar ook alle randzaken die hierbij zullen komen kijken.

Het proces

Zodra je eenmaal bovenstaande punten in overweging hebt genomen is het tijd om in actie te komen. We vertelden je hierboven al even dat het slim is om een makelaar in de hand te nemen. Je kunt natuurlijk verschillende makelaarskantoren binnenlopen of gewoonweg telefonisch of via e-mail contact opnemen. Ga altijd uit van je eigen gevoel, want ook het hebben van een goede band met een makelaar is een absolute must. Je zult hier de komende tijd namelijk toch veel contact mee onderhouden en mee optrekken en in dit geval is het natuurlijk altijd mooi meegenomen als je het ook daadwerkelijk goed met elkaar zal kunnen vinden.

Bespreek je voorkeuren altijd duidelijk door met de makelaar in kwestie en het is aan te raden om hiervoor een persoonlijke afspraak in te plannen, zodat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Vervolgens zal de makelaar met een voorselectie komen en deze met je delen, zodat je vervolgens bezichtigingen kunt gaan inplannen.

Droomwoning gevonden?

Heb je eenmaal je droomwoning gevonden? Dan begint het onderhandelingsproces bij de makelaar. De makelaar stelt het reserveringscontract op met de bouwer of verkoper, waarvoor een aanbetaling van tussen de €3000,- en €6000,- moet worden gedaan. Met dit proces zet de bouwer of verkoper de woning in reservering en wordt deze al op jouw naam gezet.

Een goede makelaar zal alle documenten doornemen, zoals de ‘Nota Simple’, de verklaring van bewoonbaarheid, bankgaranties en de inspectie op eventuele gebreken. Ze verstrekken ook het NIE-nummer en openen een Spaanse bankrekening voor jou.

Tot slot is het enige wat je vervolgens nog moet doen je handtekening zetten bij de notaris, zodat de woning aan je wordt overgedragen. Vervolgens is het enkele en alleen nog maar genieten geblazen aan waarschijnlijk één van de vele Costa’s die Spanje rijk is.

Ga naar de inhoud