Search
menu
Search

De vijf seconden regel wat betreft honden en heet asfalt tijdens een hittegolf in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De vijf seconden regel wat betreft honden en heet asfalt tijdens een hittegolf in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Guardia Civil politie in Spanje publiceert op Twitter en andere sociale netwerken handige en nuttige tips en informatie wat betreft het welzijn van huisdieren. Nu Spanje midden in een hittegolf zit (en er nog wel meer zullen volgen) heeft men de vijf seconden regel geplaatst.

Maar wat is de vijf seconden regel dan? Eigenlijk is het heel simpel. Houd je hand vijf seconden op heet asfalt en dan weet je wat honden onder hun poten voelen. De Guardia Civil omschrijft dit als de ‘regla de 5″

Als het erg warm is wordt het asfalt twee of meer keren warmer en dat kan voor verbranding zorgen. Vergelijk het met lopen op het warme zand op een strand waarbij je blij bent als je in het verkoelende zeewater of op je handdoek bent. Mensen dragen schoenen en voelen het warme asfalt niet maar honden hebben die luxe niet.

Om aan te geven hoe warm asfalt kan zijn enkele voorbeelden;

  • Buitentemperatuur: 25 graden = temperatuur van het asfalt: 51,6 graden
  • Buitentemperatuur: 30 graden = temperatuur van het asfalt: 57,2 graden
  • Buitentemperatuur: 30,5 graden = temperatuur van het asfalt: 61,7 graden

Daarom is het beter om met warm en heet weer je hond ’s morgens voor de hitte of ’s avonds na de hitte uit te laten. Overdag dien je zoveel mogelijk schaduw op te zoeken waar de hond zijn of haar behoeftes kan doen zoals onder een palmboom. Daarnaast is wandelen over gras aan te raden, omdat dit veel koeler is dan het warme asfalt in Spanje.

Ga naar de inhoud