Wat is een klimaatschuilplaats en hoeveel zijn er in Spanje?

Wat is een klimaatschuilplaats en hoeveel zijn er in Spanje?
Beeld: Ayuntamiento de Barcelona / web

Wat is een klimaatschuilplaats en hoeveel zijn er in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft op dit moment te maken met de eerste echte hittegolf deze zomer waarbij het kwik op veel plaatsen tegen of boven de 40 graden is gekomen. Op zich gebeurt dat wel vaker in Spanje en zijn deze temperaturen op sommige plaatsen heel normaal in de zomer. Maar niet iedereen is thuis voorbereid op deze extreem hoge temperaturen. Daarom bestaan in Spanje zogenaamde klimaatschuilplaatsen of ‘refugios climáticos’.

Maar wat is een klimaatschuilplaats? Het gaat in Spanje bij een ‘refugio climático’ om een openbare ruimte waar inwoners van een stad kunnen schuilen als het extreem warm is. Het gaat daarbij dus vaak om gekoelde plaatsen of plaatsen met schaduw waar het aangenaam verblijven is. 

Aangezien hoge temperaturen niet voor iedereen gezond zijn en zelfs dodelijk kunnen zijn, bestaat in Spanje een netwerk van klimaatschuilplaatsen. Deze kunnen ook omschreven worden als klimatologische toevluchtsoorden met een comforttemperatuur van 25 tot 29 graden. Dat kan gecreëerd worden door een bepaald ontwerp, door het gebruiken van planten en bomen voor schaduw en water voor koeling of door airconditioningsystemen.

Deze speciale ruimtes bieden de inwoners een thermisch comfort en zijn goed bereikbaar om zo tijdelijk of gedurende langere tijd te vluchten voor extreem hoge temperaturen. Ruimtes die in Spanje beschouwd worden als klimaatschuilplaatsen zijn onder andere zwembaden, sportzones, bibliotheken, atheneums, scholen, tuinen en parken, openbare centra, musea, sociale centra, markthallen en openbare gebouwen.

Weliswaar bestaat er een netwerk, officieel is er geen registratie van openbare klimaatschuilplaatsen. De stad Barcelona heeft in totaal circa 200 klimaatschuilplaatsen gecreëerd, deze staan HIER gemeld. In de stad Bilbao zijn circa 64 klimaatschuilplaatsen te vinden in binnenruimtes en 66 in buitenruimtes zoals HIER beschreven. Andere steden met klimaatschuilplaatsen zijn onder andere Madrid, Córdoba, Murcia, Zaragoza en Sevilla, allemaal plaatsen waar de temperaturen vaak flink kunnen stijgen.

Ga naar de inhoud